INFO Servis

Održan onlajn poslovni susret preduzetnika iz sektora malih preduzeća iz Srbije i Rumunije

Nakon što je juče u Žombolju održana završna konferencija na rumunskoj strani, u okviru prekograničnog projekta „Unapređenje povezanosti Banata 2“, danas je u Kikindi organizovan onlajn poslovni susret, koji je okupio 30 preduzetnika iz sektora malih preduzeća iz Srbije i Rumunije.

Današnji sastanak je pretposlednja aktivnost u okviru projekta, koji će uskoro biti završen nakon nešto više od dve godine:

Cilj ovog projekta, od samog starta bio je da granični prelaz Nakovo – Lunga bude u poptunoj funkciji, kako bi koristio i građanima i privredi. Kada je u pitanju privreda, radi se o povezivanju malih privrednika i preduzetnika, kako bi imali novo tržište i nove mogućnosti. Pre svega se misli na sektor usluga, zanatstva i ugostiteljstva -rekao je član GV za privredu i investicije, Saša Tanackov.  

Projekat „Unapređenje povezanosti Banata 2“ uspešno su zajednički realizovali Grad Kikinda, Opština Žombolj, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat i JP „Putevi Srbije“. Najvažnije što je urađeno na ovom projektu je 1,8 kilometara rehabilitovanog puta sa srpske strane i 1,5 kilometar sa rumunske strane, kao i izgradnja osvetljene biciklističke staze od Kikinde do Nakova:

Osim konkretnih, infrastrukturnih aktivnosti, u ovkiru projekta, čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, organizujemo i ovaj današnji sajam privrede, koji je zbog okolnosti onlajn. Predstavili su se privrednici iz Kikinde i žomboljskog regiona, kroz razmenu iskustava, u cilju što boljeg i kvalitetnijeg života u ovoj regiji. Cilj je prevazilaženje granice, kao barijere, i dvadesetčetvoročasovni rad prelaza Nakovo-Lunga – istakla je Irena Živković, direktorica Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat. 

Cilj projekta je da kroz poboljšanje standarda kvaliteta u javnom transportu i u uslugama mobilnosti, doprinese boljoj povezanosti u prekograničnoj oblasti.

Dobrosusedska saradnja između Srbije i Rumunije, kao i Kikinde i Žombolja, je rezultat povezivanja kroz zajedničke projekte, u cilju poboljšanja infrastrukture. Želimo da idemo i korak dalje, kroz povezivanje privrede i firmi koje su zainteresovane da posluju i traže svoje tržište u lokalnim samoupravama u Rumuniji. Nastavićemo dobru saradnju, kroz privredni razvoj i nove projekte, u cilju zapošljavanja što većeg broja ljudi  – kazao je gradonačelnik, Nikola Lukač. 

Nakon završetka projekta „Unapređenje povezanosti Banata“, koiji je realizovan u više etapa protekle dve godine, saradnja između dve susedne zemlje biće nastavljena kroz novi projekat „Tornado“, u okviru kojeg će biti izgrađene nove biciklističke staze, a jedan od partnera biće i Opština Nova Crnja. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!