Održan 25. Sabor frulaša Vojvodine u Iđošu “Škripi đeram“

Na 25. Saboru frulaša Vojvodine, koji je održan u Domu kulture u Iđošu pod nazivom “Škripi đeram“, nadmetalo se dvadesetak frulaša iz svih krajeva naše zemlje, a najbolji na takmičenju, nadmetaće se na Republičkom takmičenju u Prislonici kod Čačka. U kategoriji mladih, najbolji je bio Uroš Amidžić i on će se takmičiti u Prislonici. U kategoriji duet, najbolji su bili Milan Vilotić i Aleksa Miletić, koji takođe putuju na takmičenje kod Čačka. U kategoriji izvornog sviranja, prvo mesto pripalo je Veljku Petronijeviću, koji će sa drugoplasiranim Milanom Vilotićem put Prislonice, dok je treće mesto zauzeo Miroslav Vesović. U kategoriji savremenog sviranja, u kojoj samo prvo mesto odlazi na republičko takmičenje, prvo mesto pripalo je Aleksi Miletiću. Drugoplasirani je bio Iđošanin Nikola Mirkonj, dok je treće mesto pripalo Milošu Stojakoviću:

Održavamo ovu lepu manifestaciju već 25 godina, sve je proteklo u najboljem redu i veoma sam ponosan na to što već toliko dugo čuvamo i negujemo tradiciju našeg naroda u Iđošu. Ove godine nadmetalo se dvadesetak takmičara, imali smo i dosta odustajanja zbog pandemije korona virusa, ali smo zadovoljni i ovim brojem. Ovo je predtakmičenje za ono na republičkom nivou koje će se održati na velikom Saboru u Prislonici. Imali smo na takmičenju i predstavnike Iđoša, a došli su i iz Novog Sada, Kikinde, Subotice, došli su nam iz Novog Pazara, Beograda, Valjeva i drugih gradova – istakao je predsednik Organizaconog odbora, Rajko Nikolić.

Na takmičenju je bio i dugogodišnji frulaš, Miroslav Vesović iz Leštana kod Beograda:

-Ja sam inače penzioner, a bio sam nastavnik matematike, fizike, tehničkog obrzovanja i visokokvalifikovani radnik u jednog fabrici. Frulu sam bio napravio još dok sam bio dečak, jer je moj otac svirao frulu, tako da sam pravio sebi frule kada sam imao desetak godina. To je sve povezano sa drugim zanatima i dugo već vremena pravim štimovane frule i mislim da sam do sada napravio preko 4.500 komada. U Iđoš dolazim sigurno već desetak godina, domaćini su vrlo kulturni ljubazni i uvek nas lepo dočekaju. Mislim da sam četiri puta osvajao prvo mesto na ovom takmičenju. Najčešće za proizvodnju frule koristim šljivu, bagrem i to su zaista vrhunske frule – dodao je Vesović.

Manifestaciju u Iđošu podržala je i Gradska uprava Kikinda, a svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, sa svojim saradnicima:

-Uvek je zadovoljstvo doći u Iđoš jer su u ovom selu uvek lepa dešavanja. Evo već 25. put se okupljaju čuvari tradicije, organizuje se sabor frulaša, dolaze nam gosti iz cele Srbije kako bi pokazali svoje umeće na fruli i u Iđošu prođu kvalifikacije i da se kasnije nadmeću na republikom takmičenju. Dugujem im ogromnu zahvalnost jer su istrajali 25 godina, to zaista nije mala stvar jer se od njih traži da to bude na veoma visokom nivou. Imamo dvadasetak izvođača, tako da im dugujemo veliku zahvalnost. Mesna zajednica i Grad Kikinda uvek će imati razumevanja i uvek će podržati ovu manifetaciju koja se tiče očuvanja tradicije ljudi sa ovih područja što je veoma važno – poručio je gradonačelnik Lukač.

error: Content is protected !!