INFO Servis

Obeleženo 80 godina od formiranja Velikokikindskog pratizanskog odreda

Polaganjem venaca na spomen obeležju ispred Livnice, danas je obeležena osamdeseta godišnjica od formiranja Velikokikindskog partizanskog odreda. Događaju su prisustvvali predstavnici Gradske uprave, SUBNOR-a i potomaka boraca. 

Spomenik kod Livnice podignut je na mestu gde je 28. jula 1941. godine formiran Partizanski odred, a ovaj datum jedan je od najvažnijih u istoriji Kikinde, jer je tada počela amtifašistička borba u našem gradu. Na tom mestu, koje se nekada zvalo Jakonićev salaš, na današnji dan pre 80 godina 27 boraca formiralo je Velikokikindski partizanski odred, na čelu sa ratnim komandantom Uglješom Terzinom i političkim komesarom Radom Trnićem. Većina boraca poginula je nekoliko dana kasnije, 4. avgusta, na Simićevom salašu. 

Obeležavanju Dana sećanja na Velikokikindski partizanski odred prisustvovao je i predsednik Skupštine grada, Mladen Bogdan koji je rekao  da je važno uvek podsetiti Kikinđane da je spomen obeležje kod Livnice podignuto u čast heroja koji su želeli da pruže otpor okupatorima i fašistima:

Bli su veoma hrabri, udružili su se, ali nažalost, vrlo brzo su skončali svoje živote, onako kako njima i odlikuje, herojski. Grad će se truditi da svake godine obeležava ovaj datum, jer smatramo da je veoma važno da očuvamo sećanje na njih i da imaju mesto u istoriji kakvo zaslužuju – rekao je Bogdan. 

U Banatu su, osim velikokkikidnskog, u julu pre osam decenija formirani i  mokrinski, melenački, kumanački, karađorđevački, petrovgradsko-stajićevski, aleksandrovački, dragutinovački i Prvi južnobanatski NOP odred. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!