Obeležene dvadeset četiri godine od početka NATO agresije na SRJ

Povodom obeležavanja 24. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, položenci su venci u zgradi PU Kikinda, na spomen ploču poginulim pripadnicima posebnih jedinica policije, a nakon toga upriličen je i prigodan program kod spomen obeležja „Tuga“ na Trgu. Događaju su prisustvovali predsatvnici Udruženja „Srpski ratni veterani“, lokalne samouprave, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika od 1912 do 1920, Vojske, Policije, kao i članovi porodica poginulih. 

Ispred spomenika sa imenima nestalih i poginulih vojnika i policajaca iz Kikinde u ratovima od 1991. do 1999. uz prisustvo porodica stradalih i delegacija, danas je, u organizaicji lokalne samouprave i Udruženja srpskih ratnih veterana, obeležena godišnjica početka NATO agresije na našu zemlju: 

Sećamo se početka NATO agresije, ali i svih Kikinđana poginulih u ratovima deedesetih godina. Ovo jeste tužan dan za sve nas, ali nas ispunjava činjenica da svake godine u obeležavanju učestvuje sve više škola. Misija našeg udruženja je da prenesemo sećanje na naredne generacije -rekao je Vladimir Radojčić, iz Udruženja „Srpskih ratnih veterana“. 

Današnji datum jedan je od onih u novijoj istoriji koji uvek mora da bude obeležen i zapamćen, jer je tokom 78 dana NATO agresije na SRJ bilo brojnih ljudskih žrtava, ali i materijalnih razaranja:

Danas obeležavamo 24 godine od početka najsramnije vojne akcije u posleratnoj istoriji Evrope. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25 hiljada kuća i zgrada, onesposobljeno je 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga, oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta. Za 78 dana agresije, poginulo je skoro osamdesetoro dece – podsetio je gradonačelnik Nikola Lukač. 

Obeležavanju 24. godišnjice početka bombardovanja prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan:

Prošle su 24 godine od protivpravne zločinačke NATO agresije na SRJ. Obeležili smo ovaj datum dostojanstveno, kako bismo pokazali koliko nam je važno da, zajedno sa porodicama poginulih, odamo počast onima koji su dali svoje živote. U čast nastradalih Kikinđana podigli smo spomenik „Tuga“, kraj kojeg ćemo se večno sećati njihove borbe -rekao je Bogdan. 

Inicijativu za postavljanje spomenika nastradalim borcima pokrenuli su Srpski ratni veterani, SUBNOR Kikinda, Sekcija porodica poginulih u ratovima devedesetih godina, rezervne vojne starešine Kikinde, Nezavisni sindikat policije, Ratni vojni invalidi, Savez samostalnih sindikata Srbije i Kikinde, i Savez potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. Spomenik na gradskom trgu otkriven je 2018. godine, na devetnaestu godišnjicu NATO agresije na SRJ. 

 

error: Content is protected !!