Obeležen Dan sećanja na stradanje i progon Srba u „Oluji“

I ove godine, u organizaciji Udruženja „Srpski ratni veterani“ i lokalne samouprave, u Kikindi je obeležen 5. avgust, Dan sećanja na izbegla i stradala lica vojnoj akciji „Oluja“ 1995. godine, koju je sprovela hrvatska vojska. 

Program obeležavanja organizovali su Srpski ratni veterani Kikinde, koji su u saradnji sa Gradskom upravom Kikinda priredili i otvaranje izložbe slika „Znameniti Srbi Dalmacije “, kao i tribinu „Istorijski aspekt proterivanja Srba iz Republike Srpske Кrajine“, a sve u cilju negovanja kulture sećanja: 

Srpski ratni veterani tradiiconalno obeležavaju ovaj dan, u znak sećanja na zločinačku akciju hrvatske vojske, kada je proterano preko 250 000 ljudi. Otvorena je izložba „Znameniti Srbi Dalmacije “, Zavičajnog udruženja „Dalmacija“ iz Subotice, autor je Milorad Kuraica, a govori o kontinuitetu nestanka ljudskog potencijala sa tog prostora. Dalmacija je iznedrila mnogo znamenitih Srba, a sada ih tamo ima veoma malo – kaže Vladimir Radojčić iz Udruženja Srpski ratni veterani Kikinde.

Autor izložbe „Znameniti Srbi Dalmacije “ je Milorad Kuraica, profesor pedagogije i magistar tehničkih nauka, koji kaže da se izložba sastoji od 108 eksponata: 

Na slikama su naučnici, doktori nauka, književnici, slikari, političari i sportisti. Među njima su Simo Matavulj, Vladimir Beara, Ilija Petković, Branko Žeželj, Gerasim Zelić, Petar Opačić i mnogi drugi – rekao je Kuraica.

Događaju je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan, koji je istakao da je ovo jedan od najtragičnijih datuma u našoj novijoj istoriji:

Avgust je tužan mesec za sve Srbe, mesec stradanja, kada se sećamo svih loših momenata koji su nas zadesili u poslednjih skoro trideset godina. Moramo da poštujemo te ljude, da budemo uz njih, jer su doživeli strahote, izgubili svoje domove i ognjišta, koje su gradili celog života. Kikinda je bila dobar domaćin, dobro se pokazala i lepo prihvatila te ljude. „Oluja“ je pogrom i zločin prema Srbima, koji se ne sme ponoviti -rekao je Bogdan. 

Prema zvaničnim podacima, u Kikindu je, tokom rata, izbeglo oko 13.000 građana, dok je njih 9.000 ostalo da živi u našem gradu. Tokom „Oluje“, u Kikindu je 1995. godine izbeglo oko 1.200 osoba. 

error: Content is protected !!