Obeležen dan prevremeno rođenih beba

Kikinda je i ove godine obeležila 17. novembar kao Svetski dan prevremeno rođenih beba. Zbog toga je Gradska kuća večeras je osvetljena ljubičastim svetlom, jer „mali divovi“, svoje prve dane po rođenju provode u inkubatorima i zato je ljubičasta boja postala njihov simbol. Ovaj datum obeležava se sa ciljem da se pažnja javnosti usmeri na probleme i izazove sa kojima se suočavaju roditelji i prevremeno rođena deca.

Sugrađanka Biljana Budakov u 27. nedelji trudnoće na svet je donela ćerku Mirjanu u beogradskom porodilištu Narodni front. Njena beba imala je svega 770 grama i mnogo zdravstvenih problema, zbog kojih je oko tri meseca provela na Institutu za neonatologiju:

 – Ona je za mene najveći heroj. Pokazala je kako mogu da se bore i kako roditelji mogu sve kada veruju u svoje dete. Ona sada ima četiri godine i manje zdravstvene probleme, za koje sam sigurna da ćemo ih uspešno rešiti – izjavila je Biljana Budakov.

Slični izazov pre tri godine prošla je i sugrađanka Milana Žmukić, mama trogodišnjeg Balše, rođenog u šestom mesecu trudnoće u blizanačkoj trudnoći. Iako druga beba, nažalost, nije preživela prevremeno rođenje, roditelji malog Balše nisu gubili nadu u njegov oporavak. Prvi problemi sa kojima su se suočavali bili su nedovoljno razvijena pluća, a kasnije se pojavio problem i u razvoju govora. Uz lekare i logopede, svi izazovi se prevazilaze. Zato je Milana Žmukić prenela važnu poruku svim roditeljima koji se sada nalaze u sličnoj situaciji:

– Važno je misliti pozitivno i verovati da će njihova deca biti dobro. Sve se dijagnoze jednog dana obrišu i mali divovi izrastu u velike ljude. Kasnije u životu takođe se vidi da su svi oni pravi borci – poručila je Milana Žmukić.

error: Content is protected !!