INFO Servis

Nastavak lepe saradnje Kikinde i Republike Srpske: Biblioteci donirane knjige za slepe i slabovide

U sklopu nastavka saradnje između našeg grada i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, danas su u poseti Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ bili Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slepa i slabovida lica Republike Srpske, Borislav Maksimović, samostalni stručni saradnik za razvoj i unapređenje saradnje u prosveti, kulturi i umetnosti u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, i Borka Tadić, književnica iz Banje Luke. Nakon izvođenja monodrame „U znaku belog štapa“ Borke Tadić, kikindskoj Biblioteci uručena je donacija knjiga za slepe i slabovide.

Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slepa i slabovida lica Republike Srpske, istakao je da je cilj današnje posete bio da se pokaže da slepe i slabovide osobe nisu balast društva, nego naprotiv, da su u pitanju osobe sa izuzetnim potencijalima:

Imali smo priliku da se upoznamo sa stvaralaštvom naše slepe autorke Borke Tadić. Ovim druženjem smo dobili i priliku da pozovemo naše prijatelje iz Kikinde, bićemo im domaćini u Banjoj Luci, kako bismo učvrstili naše veze. Ovo je samo početak sveobuhvatne saradnje u oblasti kulture – rekao je Radinović. 

Brane Marjanović, direktor Narodne biblioteke „Jovan Popović“ istakao je da je donacija knjiga za slepe i slabovide osobe veoma značajna, jer je ovakva literatura deficitarna:

Želimo da među redovnim čitaocima imamo više i onih koji koriste knjige na Brajevom pismu i audio knjige. Nismo do sada ovakvim zapisima pridavali pažnju koju zaslužuju, tako da je ovo dobra inicijacija da spremni uđemo u naredni period. 

Branka Šobot Jeličić, potpredsednica Upravnog odbora Organizacije „Severni Banat“ ističe da će ova donacija knjiga mnogo značiti slepim i slabovidim osobama:

Mnogo je značajno da u Gradskoj biblioteci postoje i knjige za osobe oštećenog vida. To je znak da smo ravnopravni i da kao ostali građani možemo da koristimo fond ove ustanove. Nadamo se da će se ova saradnja sa prijateljima iz Republike Srspke biti nastavljena i da će naši slepi stvaraoci imati priliku da se predstave njihovoj publici – rekla je Šobot Jeličić. 

 

Zamenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić Kiurski rekla je da je današnja poseta delegacije Predstavništva Republike Srpske u Srbiji izraz obostrane želje da se ostvari trajna saradnja na svim poljima između našeg grada i Republike Srpske:

Oblast kulture je polje gde se najviše ostvaruje saradnja između dve zemlje koje imaju trajnu i neraskidivu povezanost. Kada je u pitanju saradnja između kulturnih ustanova Srbije i Republike Srpske, nedavno je donirano 250 knjiga kikindskoj Biblioteci, a danas su naši prijatelji iz Republike Srpske uručili knjige prilagođene i namenjene slepim i slabodivim licima, čime se unapređuje kvalitet života osoba sa invaliditetom. Ovo je dragocen poklon jer Biblioteka nije do sada raspolagala ovakvim knjigama – rekla je Jakšić Kiurski. 

Osim donacije knjiga, današnje poseta imala je za cilj i promociju doprinosa kulturi slepih i slabovidih lica. Književnica iz Banje Luke Borka Tadić izvela je monodramu „U znaku belog štapa“. 

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji je ustanova Vlade Republike Srpske sa ulogom da za interese i potrebe Republike Srpske obavlja poslove na unapređenju ekonomske, naučno-tehničke, kulturne, socijalne, informativne, prosvetne, sportske i druge saradnje sa subjektima u našoj zemlji. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!