INFO Servis

Na Svetski dan muzike: Muzika je lek za dušu poručuju iz OMŠ “Slobodan Malbaški”

Osnovna muzička škola “Slobodan Malbaški“” osnovana je 1953. i naredne godine obeležiće punih 7 decenija postojanja. Iznedrila je na hiljade đaka koji su osnovno muzičko obrazovanje stekli uz stručni nastavni kadar. Na Svetki dan muzike, Ami Naxi radio potražio je odgovore u ovoj školi  na pitanje: “Da li je muzika lek za dušu?”

Otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine, kao Festival muzike,  ovaj međunarodni muzički događaj slavi se u 120 zemalja kao Svetski dan muzike. Bilo da su profesionalni ili muzičari amateri, ova umetnost slavi se širom sveta besplatnim koncertima. Kako muzika utiče na čovela, njegovo zdravlje i raspoloženje i da li može da bude lek za dušu, za naš radio govori Olga Mandić, nastavnica solo pevanja u OMŠ “Slobodan Malbaški”.

Muzika i te kako pozitivno utiče na naše psihičko, a samim tim i fizičko stanje.  Kada se kaže da je muzika lek za dušu, to je zaista istina. Brojne studije utvrdile su da muzika blagotvorno deluje na naše zdravlje, naročito klasična muzika. Čak se I trudnicama preporučuje da puštaju klasičnu muziku bebama dok su u majčinoj utrobi, jer može da ima samo pozitivan efekat za njihovu decu, koje će se pokazati tokom njihovog života. Radio takođe ima veliku pozitivnu ulogu u tome, jer muziku ljudi mogu da slušaju u automobilu ili bilo šta drugo da rade, bilo gde -istakla je Mandić.

Ona je podsetila da će ova muzička škola 2023. proslaviti 70 godina postojanja i rada, a da je iz nje izašao veliki broj devojčica i dečaka koji su slavili muzičku umetnost redovnim pohađanjem nastave i savladali sviranje brojnih instrumenata.

Škola ima osam odseka – za klavir, gitaru, harmoniku (klavirsku i dugmetaru), tamburu, violinu, klarinet, flautu i solo pevanje. Za solo pevanje se mogu prijaviti deca od 13 godina pa naviše. Prijave za prijem novih prvaka su još sutra, 22. juna, a mogu da se podnesu putem telefona  442-474, od 9 do 12 sati. Deca se mogu opredeliti za sledeće instrumente: klavir, harmoniku, tamburu, violinu, klarinet i flauta. U prijavi je poželjno navesti više izbora za instrument-navodi Mandić.

Ukoliko želite da vaše dete svira neki od navedenih instrumenata, u prijavi je potrebno da se navede ime i prezime deteta i roditelja, kao i JMBG, školu i razred koje će dete pohađati od septembra ove godine.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!