INFO Servis

Likovna kolonija “Zdravko Mandić“ u Novim Kozarcima

U Novim Kozarcima svečano je otvorena 9. Likovna kolonija “Zdravko Mandić“, tako da će tokom tri dana veliki broj likovnih umetnika stvarati na severu Banata. Galerija je osnovana 2011. godine, Zdravko Mandić preminuo je naredne godine, a prva kolonija održana je već 2013. godine, koja se organizuje u okviru “Dana Zdravka Mandića“ u Novim Kozarcima.

Pored kolonije, svečano je otvorena izložba radova nastalih na prošlogodišnjoj koloniji:

Na izložbi se nalazi 21 rad, ali i dva rada koja nismo mogli da postavimo. Ove godine na koloniji učestvuje veliki broj umetnika, koji se bave različitim izrazima, tako da imamo i ekspresionizma, impresionizma, realizma, tako da se radi o umetnicima koji zaista imaju poseban izraz i to je dosta dobro jer se vidi da beže od tog klasičnog realizma. To su i moji saveti mlađim kolegama da to više budu prava osećanja prikazana na najbolji način. Ove godine imamo umetnike iz Beograda, Novog Sada, Rume, Sremske Mitrovice, a trebalo je da dođe i gost iz Moskve, ali ipak nije stigao, a ovde su i naši umetnici iz Kikinde, radi se o veoma dobrim slikarima – istakao je organizator kolonije, Braco Azarić.

Izložbu prošlogodišnjih radova, kao i likovnu koloniju otvorio je kikindski gradonačelnik, Nikola Lukač, koji je prisustvovao sa svojim saradnicima:

-Veliko je zadovoljstvo imati ovakvu umetničku galeriju u Novim Kozarcima i stvarno moram da izrazim čestitke svim entuzijastima koji već deset godina ovu galeriju uspevaju da održe u odličnom stanju i da veliki broj umetnika iz regiona dolazi na koloniju. Njih dvadesetak opet će pokušati da napravi svoja umetnička dela i da imamo još bolju i kavlitetniju izložbu. Otvorili smo i izložbu nastalu na prethodnoj koloniji i zaista je značajno kazati da  je Zdravko Mandić bio izuzetan slikar i umetnik koji je želeo da njegova dela i umetnička galerija budu baš u njegovim Novim Kozarcima. Pozvao bih građane Kikinde i okruženja da dođu na izložbu i posete kolponiju na kojoj umetnici na odličan način predstavljaju sebe, svoj rad, Kikindu i Nove Kozarce – poručio je Lukač.

Prilikom svečanog otvaranja “Dana Zdravka Mandića“, poznati subotički slikar, Šandor Kerekeš, poklonio je tri svoja umetnička dela legatu “Zdravka Mandića“, a ta dela, uz dosta drugih slika, trebalo bi da se nalaze na stalnoj postavci u Narodnom muzeju u Kikindi – želja je organizatora ove likovne kolonije u Novim Kozarcima.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!