INFO Servis

Izložba “Velikani srpskog glumišta“ do 11. juna u foajeu Narodnog pozorišta u Kikindi

U foajeu Narodnog pozorišta u Kikindi, otvorena je izložba “Velikani srpskog glumišta“, autora Dragana Đorđevića i članova Udruženja građana “Žanka Stokić“ iz Rabrova. Kikinđani od sada imaju priliku da pogledaju portrete najvećih srpskih glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji i na pozornici.

Posetioci imaju mogućnost da vide veliki broj veoma kvalitetnih radova i portreta Dragana Nikolića, Milene Dravić, Predraga Ejdusa, Danila Bate Stojkovića, Dragana Maksimovića, Steve Žigona, Pavla Vuisića, kao i mlađe glumce koji su nas prerano nasputili poput Nebojše Glogovca, Sonje Savić i Igora Pervića:

-Ovo je izložba mladih autora naših velikana srpske glumačke scene. Ovo je postavka od tridesetak radova koja se održava po svim većim gradovima u našoj zemlji. Ovo je prvobitno izložba bila namenjena za matični Dom omladine, ali s obzirom na to da su radovi veoma lepi i kvalitetni, počeli su da predlažu svim pozorištima i domovima kulture da se predstave, pa su tako stigli i do Kikinde. Meni se zaista svidela ta ideja jer u našem foajeu od kako je rekonstruisan i izrgađen nismo imali prilike da organizujemo izložbu, tako da je ovo bila jedinstvena prilika, pogotovo što se radi o velikanima naše scene. Izaći ćemo u susret svim našim sugrađanima tako da će foaje biti otvoren i tokom prepodneva i posle podne kako bi svi bili u prilici da pogledaju ovu jedinstvenu izložbu. Radovi su nastajali spontano, neko je uradio ulje na platnu, neko se opredelio za drugi način, a slike su nastale prošle godine – istakla je Bojana Marić, u Narodnom poorištu u Kikindi zadužena za marketing.

Ljubitelji sedme umetnosti, ali i pozorišta, ovoga puta imaju priliku da se bolje upoznaju sa likom i delom naših glumaca koji su svojim ostvarenjima zauvek ostavili trag na umetničkoj sceni, kao i da vide portrete kako ulja na platnu, tako i rezbarenja. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, koji je prisustvovao sa svojim saradnicima:

U pozorištu smo večeras malo drugačijim povodom od onog što smo navikli, jer ovoga puta gedamo slike i uživamo u izložbi posvećenoj velikanima srpskog glumišta. Imamo konačno priliku da vidimo najpoznatije srpske glumce koji su obeležili pozorišnu i televizisjku scenu u Srbiji i zato pozivam sve sugrađane da posete ovu izložbu u foajeu Narodnog pozorišta. Meni je lično izložba veoma interesantna jer sam veliki ljubitelj pozorišta, ali i televizijskih serija i filmova tako da mi je zaista drago što imam priliku da na slikama pogledam neke od mojih omiljenih glumaca kao što su Zoran Radmilović, Dragan Nikolić, Milena Dravić i Danilo Lazović – istakla je Milena Živkov, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Izložba je otvorena do 11. juna.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!