Letnja umetnička škola u Kikindi okupila 40 studenata iz zemlje i inostranstva

Danas je u našem gradu počela sedmodnevna Letnja umetnička škola, koja je okupila oko 40 studenata umetničkih fakulteta iz Srbije, Kine, Poljske, Italije, Belgije, Slovenije i Turske, koji će učestvovati u radionicama keramike, likovnih umetnosti, muzike i drame. Školu organizuje Univerzitet umetnosti u Beogradu, a domaćin je kikindski Kulturni centar, uz podršku lokalne samouprave i Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Tera“. 

Organizovanje Letnje umetničke škole u različitim gradovima značajno doprinosi decentralizaciji i internacionalizaciji kulture:

Kikinda je od prvog trenutka naših dogovora pokazala veliku spremnost i otvorenost i prepoznala značaj organizovanja Umetničke škole, kao brenda koji će doprineti decentralizaciji i internacionalizaciji. Od 40 učesnika 15 je iz inostranstva, što je veliki kapital i snažna podrška onome što umetnost daje kultrunoj diplomatiji -rekla je prof. dr Mirjana Nikolić, rektor Univerziteta umetnosti. 

Letnja umetnička škola se organizuje već 22 godine, a ideja da Kikinda bude domaćin potekla je od Ministarstva kulture, sa kojim naš grad ima jako dobru saradnju:

Radionice će biti organizovane u Kulturnom centru, na Trgu i u Ateljeu „Tera“. Za učesnike smo organizovali i druge različite aktivnosti, kao što je vožnja fijakerom, poseta bazenima i turistički obilazak grada -rekao je Marko Markovljev, v.d. direktora Kulturnog centra. 

Letnja umetnička škola je edukativni program, koji omogućava interdisciplinarno i interkulturalno povezivanje stranih i domaćih studenata:

Studenti keramike Fakulteta primenjenih umetnosti će imati kod nas trodnevnu radionicu, u okviru koje će sprovoditi svoj nastavni program. Oni će vajati različite keramičke elemente, koji će biti ispečeni, a na kraju i prikazani na izložbi-kaže Aleksandar Lipovan, direktor CLPU. 

Povodom otvaranje Letnje umetničke škole, u kući „Sova“ u našem gradu upriličen je prijem za učesnike. Gradonačelnik Nikola Lukač je tom prilikom izrazio uverenje da će studenti iz naše zemlje i inostranstva biti oduševljeni našim gradom, da će puni lepih utisaka otići iz Kikinde i da će poželeti da se vrate:

Većina učesnika je prvi put u Kikindi, tako da imaju priliku da vide šta sve naš multinacionalni i multikulturalni grad, koji istovremeno i čuva tradiciju, ali i prilagođava se savremenim tokovima, ima da ponudi. Siguran sam da ćemo se i ovoga puta pokazati kao dobri domaćini, i da će naši gosti zadovoljni otići odavde i da će poželeti da se vrate -rekao je gradonačelnik Lukač. 

error: Content is protected !!