Krajiški višeboj 13. put u Velikom Selu: Spoj sporta i tradicije

U centru Batanskog Velikog Sela, kod Zavičajne kuće, danas je održan 13. po redu Krajiški višeboj, manifestacija posvećena očuvanju tradicije i običaja naroda iz Bosne i Hercegovine, odakle je poreklom veliki broj meštana ovog sela. Svakog leta u ovom mestu organizuje se manifestacija čiji je cilj očuvanje kulture i običaja Srba iz Drvara, Bihaća, Petrovca i Grahova, a učesnici se nadmeću u starim disciplinama koje potiču iz Bosanske Krajine. 

Ovogodišnji Krajiški višeboj okupio je šest ekipa, a učesnici su se takmičili u deset disciplina, kao što su hodanje po brvnu, bacanje kamena s ramena, skok udalj iz mesta, skok uvis iz mesta, kuke, penjanje uz stožinu, privlačenje klička, obaranje ruku i navlačenje konopca. Kao i ranijih godina, takmičenje su otvorila deca trkanjem u džaku:

 

Takmičenje je okupilo šest ekipa, iz daleka su nam došli gosti iz Uba, ostali su iz okoline. Imamo nešto manje učesnika nego ranije, jer je danas ovakvo takmičenje i u Apatinu, tako da nam ove godine nisu došle ekipe iz tog kraja. Bez obzira na to, bilo je jako interesantno i uzbudljivo jer su ekipe ujednačene– rekao je Borislav Stojisavljević, predsednik Udruženja građana „Krajiški višeboj“. 

Devetnaestogodišnji Petar Ilić iz Rume, član ekipe „Gorski vuci“ iz Uba, aktivno učestvuje na višebojima, a ovo mu je prvi natup u Velikom Selu: 

Moja disciplina je bacanje kamena s ramena. Nisam se posebno pripremao jer sam reprezentativac u bacanju diska, tako da sam u dobroj formi i utreniran za ovakve discipline – rekao je Ilić. 

Lokalna samouprava je uz Mesnu zajednicu glavni pokrovitelj ovog tradicionalnog takmičenja, a manifestaciju je otvorio gradonačelnik Nikola Lukač: 

Krajiški višeboj čuva tradiciju, kulturu i običaje krajeva iz kojih i ja potičem. Mesna zajednica i Grad Kikinda će uvek podržavati ovakva druženja i neovanje tradicije – rekao je gradonačelnik Lukač. 

Naš grad je jako dobar primer života u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina, a očuvanje tradicije svih naroda i te kako je važno. Današnjem nadmetanju prisustvovala je i zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski: 

Ono što je prednost i lepota ovakvih događaja je što selo oživi i što se okupe sve generacije. Krajiški višeboj promoviše stare, viteške discipline, vezane za krajeve iz kojih su došli naši preci – dodala je Jakšić Kiurski. 

 

 

error: Content is protected !!