Kikinda se priključila kampanji „Na maturu bez automobila“

Agencija za bezbednost saobraćaja, Policijska uprava Kikinda i lokalna samouprava realizuju zajednički projekat pod nazivom „Na maturu bez automobila“, čiji je cilj povećanje bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola. U sklopu projekta, danas je u svečanoj sali Gradske kuće organizovana tribina, kao i interaktivna radionica za maturante. 

Ovogodišnji slogan je „Na putu do nule ne turiraj – maturiraj!“, a kampanja je pokrenuta pre deset godina, nakon tragedije u Kragujevcu kada je grupa maturanata stradala u saobraćajnoj nesreći:

Maturanti spadaju u mlade vozače, a statistika kaže da godišnje život izgubi oko 100 mladih, dok 5 hiljada bude povređeno. Želimo da im skrenemo pažnju da koriste sigurnosni pojas, da ne koriste telefon tokom vožnje i da ne voze pod dejstvom alkohola – rekao je Nikola Novaković iz Agencije za bezbednost saobraćaja. 

Na tribini o svom iskustvu govorio je Milan Srdić iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koji je kao osamnaestogodišnjak doživeo tešku saobraćajnu nesreću, vozeći motocikl bez zaštitne opreme i stekao trajni invaliditet:

Umesto da biram odelo i cipele, ja sam birao boju i marku invalidskih kolica, kako bih došao na matursko veče posle godinu dana provedenih u bolnici. Cilj današnje tribine je da mlade upoznamo sa faktorima koji utiču na bezbednost u saobraćaju i da na mojoj priči vide šta nose posledice saobraćajnih nezgoda – rekao je Srdić. 

Lokalna samouprava će insistirati da taksi udruženja, u vreme održavanja maturskih večeri, pojačaju broj vozila na ulicama, kako bi mladi imali bezbedniju alternativu, istakao je Nebojša Jovanov, član Gradskog veća:

Kampanja „Na maturu bez automobila“ je veoma značajna, jer ima za cilj podizanje svesti kod mladih o bezbednosti u saobraćaju. Lokalni Savet za bezbednost saobraćaja nabavio je komplete naočara za simulaciju vožnje pod uticajem alkohola i narkotika, koji će pomoći da mladi shvate koliko je odgovorno ponašanje važno u saobraćaju – rekao je Jovanov. 

 

error: Content is protected !!