Katolički vernici danas obeležavaju Uskrs

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve danas proslavljaju Uskrs, jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika, koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Uskršnju misu u rimokatoličkoj crkvi Svetog Franciska u Kikindi služio je župnik Laslo Beviz. 

Osim velikog broja vernika, misi u crkvi Svetog Franciska prisustvovao je i gradonačelnik Nikola Lukač sa svojim saradnicima. Melita Gombar, članica Gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici čestitala je Uskrs svim sugrađanima koji danas slave, uz želje da ovaj veliki hrišćanski praznik provedu sa svojim porodicama, u dobrom zdravlju i miru:

Uskrs je vreme radosti, mira, nade i blagostanja, a jedan od najvećih hrišćanskih praznika simboliše novi život, preporod i obnovu. Neka nam Uskršnji praznici ojačaju veru i ljubav, podare dobro zdravlje i duhovni mir, kao i snagu, istrajnost i hrabrost, da se suočimo sa svim izazovima i problemima, koje nam život neminovno nameće -rekla je Gombar. 

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Kao i ranijih godina, uskršnja jaja sugrađanima su ispred crkve delili članovi Dečjeg pozorišta „Lane“. 

error: Content is protected !!