INFO Servis

Ivani Miljak Karanfilov svečano uručena književna nagrada „Đura Đukanov“

Nagrada „Đura Đukanov“, koja podrazumeva štampanje knjige džepnog formata u tiražu od 350 primeraka, večeras je svečano uručena u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“, ovogodišnjoj laureatkinji, Ivani Miljak Karanfilov za knjigu priča „Danas kada sam došla kući“. 

Nagrada „Đura Đukanov“ nosi ime jednog od najznačajnijih predstavnika banatske proze dvadesetog veka i dodeljuje se za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađih od trideset pet godina. Sedamnaesti dobitnik ove nagrade je Ivana Miljak Karanfilov iz Novog Sada, koja je doktorirala na katedri za književnost Filozofskog fakulteta, a završila je i master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Napisala je dva romana i jednu zbirku priča:

Ovo mi je prvo veće književno priznanje i mnogo mi znači. Pisanje shvatam kao zaseban entitet, gde onostrano, kroz nas te priče dolaze do čitalaca. Tek kada ih potpuno razumeju čitaoci, priče doživljavaju svoju punu egzistenciju. U mojim pričama glavna junakinja se bori sa problemima koji tište sve ljude, nevezano za rod, a to su nepripadnost i neprilagođenost -rekla je Miljak Karanfilov. 

Prema obrazloženju žirija, zbirka “Danas kada sam došla kući“ predstavlja delo koje karakteriše snažna introspekcija i dobri jezički obrti. Iako tematski različite, sve priče imaju jezičku razdraganost i visprenost koja pripovedački glas čini prepoznatljivim i pokazuje nesumnjiv pripovedački talenat. Dunja Brkin Trifunović, urednica kulturnog programa Narodne biblioteke „Jovan Popović“ kaže da svake godine pristigne oko 30 radova:

Ponosni smo što ova nagrada traje, što dodeljujemo priznanje već sedamnaesti put, a raspisujemo konkurs po osamnaesti put. Naš žiri ne odstupa od svojih kriterijuma, jer nije dovoljno da neko samo napiše priču i da voli da čita, jer to dugujemo Đuri Đukanovu. 

Dodeli nagrade prisustvovao je i Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada:

Mnogo je lepo što imamo mlade ljude koji se bave pisanjem i književnošću,jer je to najlepši vid misaonog izražavanja. Ova nagrada ima već dugu tradiciju, čestitam ovogodišnjoj laureatkinji i rado ću pročitati knjgu za koju je nagrađena. Sve ovo može da podstakne i druge mlade ljude koji se bave pisanjem, jer znaju da će i Biblioteka i grad prepoznati njihov rad. 

Dosadašnji dobitnici nagrade „Đura Đukanov“ su: Branko Ćurčić iz Sombora (2005), Marica Puškaš iz Novog Sada (2006), Biljana Ćućko iz Batajnice (2007), Dragana Dukić iz Кikinde (2008), Ivica Milarić iz Novog Sada (2009), Dušan Vejnović iz Novog Sada (2010), Dragoslava Barzut iz Vrbasa (2011), Bojan Кrivokapić iz Novog Sada (2012), Dejana Savić iz Кragujevca (2013), Dalibor Pejić iz Beograda (2014), Jelena Marinkov iz Кikinde (2015), Aljoša Ljubojević iz Bijeljine (2016) i Milana Grbić iz Кikinde (2017), Ana Miloš iz Beograda (2019) i Pavle Aleksić iz Beograda (2020).

Pratite nas FB
error: Content is protected !!