Istorijski arhiv započeo akciju „Knjiga na dar“: Da školske biblioteke budu bogatije izdanjima Arhiva

Kikindski Istorijski arhiv započeo je akciju pod nazivom „Knjiga na dar“, u okviru koje će pokloniti knjige školama u našem gradu. Cilj je da se školske biblioteke obogate izdanjima Arhiva, a knjige će dobiti gradske i seoske osnovne škole, kao i srednje škole u Kikindi. Svaka škola dobiće između 40 i 50 knjiga, a akcija je započeta danas u Osnovnoj školi „Jovan Popović“:

U pitanju su izdanja koja je Arhiv objavljivao u prethodnih petnaestak godina. Osnovni motiv akcije je da se Arhiv na ovaj način predstavi javnosti, a cilj nam je i da školske biblioteke budu bogatije i da učenicima približimo lokalnu istoriju. Škole nemaju većinu ovih naslova, tako da će sada učenici i nastavnici moći da konsultuju ove knjige i prilikom izrade nekih radova i slično. Knjige su uglavnom istoriografskog sadržaja, sa fokusom na naš grad i severni Banat -rekao je Srđan Sivčev, v.d. direktora Istorijskog arhiva.  

Renata Vujadinov, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ istakla je da će poklonjene knjige mnogo značiti ovoj obrazovnoj ustanovi:

Naši učenici nisu dosad imali priliku da čitaju ove knjige, tako da će nam to mnogo značiti u realizaciji redovne nastave, ali i u raličitim sekcijama. Konkretno u srpskom jeziku i književnosti izučavamo književnike sa ovih prostora, tako da će to biti prilika da koristimo knjige koje smo dobili -rekla je Vujadinov. 

Akciju „Knjiga na dar“ podržala je i pohvalila i Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje:

U pitanju je divna i velikodušna inicijativa Istorijskog arhiva, u okviru koje će knjige dobiti škole i u gradu i u okolnim selima. Knjige su i na srpskom i na mađarskom jeziku, što me veoma raduje. Cilj je očuvanje i negovanje ljubavi prema književnosti i istoriji kod dece  -rekla je Mickovski. 

error: Content is protected !!