INFO GRAD KIKINDA, 25. maj

Danas je četvrtak, 25. maj

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Spasovdan ili Vaznesenje Isusa Hrista. Ovo je pokretan praznik koji uvek pada na četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Na ovaj dan se završio Hristov boravak na zemlji, radi spasenja i iskupljenja ljudskog roda. Hristos se pred apostolima, blagosiljajući ih, vazneo na nebo i seo sa desne strane Boga Oca. Posle toga se apostolima vratila njihova vera, radost i hrabrost.

 

Radosne vesti:

Tokom proteklog dana, 24. maja, u Kikindi je rođena jedna beba (dečak).

Isključenje struje:

Zbog planiranih radova na električnoj mreži, danas u periodu od 10.30 do 11.30 struju neće imati potrošači u Ulici Braće Bogaroški, od Čanadske do Karađorđeve, a od 12 do 13 časova struju neće imati korisnici u sledećim ulicama: Distrička, od Nićifora Brandića do Mokrinskog druma, i Mokrinski drum, od Distričke do Feješ Klare. 

Akcija sakupljanja kabastog otpada:

U okviru prolećne akcije sakupljanja kabastog otpada još danas dva kontejnera nalaziće se u Branka Radičevića, a po jedan u Branka Vujina, Barskoj, Živice Dokića i Vojvode Putnika (kod Gimnazije); danas i u petak: dva kontejnera biće postavljena u Masarikovoj ulici, a četiri u Hajduk Veljkovo, a od petka do ponedeljka: 6 kontejnera biće postavljeno Dositejevoj ulici, od Nikole Tesle do Pijace

Konkurs za upis u srednju školu:

Konkurs Ministarstva prosvete za upis učenika u prvi razred srednje škole za narednu, 2023/24. školsku godinu, od juče je u prodaji. Osim opštih i posebnih uslova upisa i kalendara upisnih aktivnosti, u Konkursu su navedeni svi važni podaci o školama čiji je osnivač Srbija, područjima rada, broju učenika, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja, kao i o merilima i načinu izbora kandidata, saopštio je „Prosvetni pregled“. Konkurs i Informator mogu se nabaviti u knjižari „Prosvetnog pregleda“, pouzećem ili u knjižarama širom Srbije po prošlogodišnjoj ceni od 350 dinara za Konkurs i 300 dinara za Informator.

Narodno pozorište:

U petak, 26. maja na repertoaru Narodnog pozorišta biće predstava „Kovači“ rađena po tekstu Miloša Nikolića, u režiji Tijane Vasić. Početak predstave je u 20 časova. Za sve informacije, kao i rezervacije pozovite broj telefona: 0230/422-638. 

Kulturni centar:

Kulturni centar Kikinda u nedelju, 28. maja u Narodnom pozorištu organizuje druge po redu „Kikindske tamburaške svečanosti“. Manifestacija će imati takmičarski i revijalni deo, a početak je zakazan za 19 časova. Ulaz je besplatan.

Narodna biblioteka:

Danas će u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ biti predstavljena treća zbirka poezije Živke Torbica, pod nazivom „Dve kapi vode“. Početak je u 19 časova. 

Škola jahanja:

Kikindsko konjičko udruženje organizuje školu jahanja za decu i odrasle, koja će početi sa radom u subotu, 27. maja u 10 časova, na prostoru nekadašnjeg pogona III fabrike „Toza Marković“. Treninzi u okviru škole jahanja biće organizovani vikendom, kao i jednim radnim danom. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem broja telefona: 069/435 06 80. 

Sport:

Sedmi po redu Memorijalni turnir „Jovana Kojić“, u čast sećanja na našu mladu, tragično nastradalu sugrađanku, biće organizovan u subotu, 27. maja sa početkom u 10 sati u hali SC „Jezero“. Turnir organizuje SOŽKK, a osim domaćih košarkašica nastupiće i gošče iz Subotice, Novog Miloševa i Nove Crnje. 

Vreme:

Toplo sa dužim sunčanim periodima i dnevnim razvojem oblaka. U popodnevnim časovima je moguća pojava kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Temperatura do 25 stepeni.

Bioprognoza: 

Većina hronično obolelih osoba može očekivati uobičajene tegobe usled biometeorološke situacije. Oprez se savetuje astmatičarima i srčanim bolesnicima. Reumatski bolovi i nesanica su očekivani kao meteoropatske reakcije.

#servis #lokal #vesti #kikinda

error: Content is protected !!