INFO GRAD KIKINDA, 24. maj

Danas je sreda, 24. maj

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Ćirila i Metodija, braće iz Soluna, koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima. U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom. Ovaj datum se od 2019. godine obeležava i kao nacionalni praznik Srbije, Dan slovenske književnosti i kulture. 

Radosne vesti:

Od 22. do 24. maja u Kikindi od na svet došle četiri bebe ( dva dečaka i dve devojčice).

Isključenje struje:

Zbog planiranih radova na električnoj mreži, u četvrtak 25. maja od 10.30 do 11.30  struju neće imati potrošači u Ulici Braće Bogaroški, od Čanadske do Karađorđeve. 

Akcija sakupljanja kabastog otpada:

U okviru prolećne akcije sakupljanja kabastog otpada još danas 3 kontejnera biće u Ulici Dimitrija Tucovića, a po jedan u Pionirskoj (Krem naselje), Laze Kostića i Bregalničkoj; danas i u četvrtak: dva kontejnera nalaziće se u Branka Radičevića, a po jedan u Branka Vujina, Barskoj, Živice Dokića i Vojvode Putnika (kod Gimnazije); u četvrtak i petak: dva kontejnera biće postavljena u Masarikovoj ulici, a četiri u Hajduk Veljkovo, a od petka do ponedeljka: 6 kontejnera biće postavljeno Dositejevoj ulici, od Nikole Tesle do Pijace.  

RFZO:

Republički fond za zdravstveno osiguranje obaveštava osiguranike da se kikindska filijala sada nalazi na novoj adresi, u Ulici Generala Drapšina broj 20. 

NSZ:

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će privremena novčana naknada biti isplaćena danas, 24. maja. 

Konkurs za upis u srednju školu:

Konkurs Ministarstva prosvete za upis učenika u prvi razred srednje škole za narednu, 2023/24. školsku godinu, od danas je u prodaji. Osim opštih i posebnih uslova upisa i kalendara upisnih aktivnosti, u Konkursu su navedeni svi važni podaci o školama čiji je osnivač Srbija, područjima rada, broju učenika, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja, kao i o merilima i načinu izbora kandidata, saopštio je „Prosvetni pregled“. Konkurs i Informator mogu se nabaviti u knjižari „Prosvetnog pregleda“, pouzećem ili u knjižarama širom Srbije po prošlogodišnjoj ceni od 350 dinara za Konkurs i 300 dinara za Informator.

Narodni muzej:

Profesor fizike dr Petar Vuca predstaviće svoju knjigu „Naši naučnici koji su širili duhovnost i nauku“, danas u svečanoj sali Narodnog muzeja, sa početkom u 18.30. Osim autora, o knjizi će govoriti i dr Milan Dimitrijević, recenzent. 

Narodno pozorište:

U petak, 26. maja na repertoaru Narodnog pozorišta biće predstava „Kovači“ rađena po tekstu Miloša Nikolića, u režiji Tijane Vasić. Početak predstave je u 20 časova. Za sve informacije, kao i rezervacije pozovite broj telefona: 0230/422-638

Narodna biblioteka:

U četvrtak, 25. maja u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ biće predstavljena treća zbirka poezije Živke Torbica, pod nazivom „Dve kapi vode“. Početak je u 19 časova. 

Škola jahanja:

Kikindsko konjičko udruženje organizuje školu jahanja za decu i odrasle, koja će početi sa radom u subotu, 27. maja u 10 časova, na prostoru nekadašnjeg pogona III fabrike „Toza Marković“. Treninzi u okviru škole jahanja biće organizovani vikendom, kao i jednim radnim danom. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem broja telefona: 069/435 06 80. 

Sport:

Takmičari Karate kluba „Bašaid“ osvojili su četiri bronzane i jednu srebrnu medalju na Prvenstvu Srbije održanom u Jagodini, u organizaciji Šotokan karate saveza Srbije. Zorica Balog je osvojila tri bronzane medalje, u katama ekipno i pojedinačno i u katama i u brobama, dok je Lenard David osvojio srebro u katama pojedinačno, a bronzu u katama ekipno. 

Vreme:

Toplo sa dužim sunčanim periodima i dnevnim razvojem oblaka. U popodnevnim časovima je moguća pojava kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Temperatura do 26 stepeni.

Bioprognoza: 

Osobama sa srčanim oboljenjima i astmatičarima se savetuje opreznost usled očekivanog uticaja biometeorološke situacije. Promenljivo raspoloženje, pospanost i glavobolja su mogući kod meteoropata. Neophodan je dodatan oprez učesnicima u saobraćaju.

#servis #lokal #vesti #kikinda

error: Content is protected !!