INFO Servis

Iđošanke ispekle 600 krofni

Žene iz iđoškog Udruženja „Vreteno“, ispekle su danas čak 600 krofni povodom manifestacije „Noć mladosti, ljubavi i kulture“, kojom je Kulturni centar obeležio 37 godina postojanja.

Vredne ruke domaćica iz Udruženja žena “Vreteno”, koje se bave negovanjem tradicije, starih zanata i izradom rukotvorina, umesile su i pekle krofne više od šest sati, i to po najvećoj vrućini, samo da bi počastile i ugostile sve učesnike manifestacije, kojom je Kulturni centar obeležio značajan datum.

Došle smo u 14 časova i evo, sad je 20 časova i nismo još završile. Ispekle smo 600 krofni. Ništa nam nije teško. Toplo jeste, ali kad se nešto voli, nije teret, nego zadovoljstvo-kaže za Ami Naxi radio Bosa Tatomir, predstavnica ovog Udruženja.

Vangle pune zlatnožutih krofni dopunjuju se novim, sveže ispečenim i prekrivaju pamučnim krpama, kako bi testo zadržalo svežinu i mekoću. Neodoljivi miris omiljenih “kolačića” širio se Kulturnim centrom, dok su se nove krofne spuštale u vrelo ulje, jedna za drugom.

Nama su ruke osnovni alat za rad. Rukama možemo sve, vezemo, heklamo, a nedavno smo dobile dve nove mašine za šivenje, tako da ćemo imati obuku za sve zainteresovane žene, koje imaju želju da se pridruže “Vretenu”-dodaje Bosa, dok u rukama drži brdo krofni.

Udruženje žena “Vreteno” iz Iđoša postoji  pet godina, a u njihovim redovima ima 15 aktivnih članica. Pored svakodnevnog angažovanja, u saradnji sa školama, organizuju i  edukativne  radionice za decu, na kojima mališani uče o negovanju tradicije i izradi raznih rukotvorina.

 

 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!