INFO Servis

Grad Kikinda opredelio četiri miliona dinara za protivgradnu zaštitu

Jasmina Subin iz Kikinde već nekoliko godina bavi se, između ostalog, ispaljivanjem protivgradnih raketa. Živi na salašu kod Galada nadomak Kikinde, a protivgradna stanica nalazi joj se na stotinak metara od salaša.

Priznaje da posao ispaljivanja raketa nije jednostavan kao i da to ne može svako da radi, imajći u vidu da je neophodna velika opreznost, odgovornost i učestvovanje po nevremenu, bilo obilnim kišama ili oluji:

Posao je veoma odgovoran. Idemo uvek u akciju kada je nevreme, kada pada kiša ili grmi. Dejstvujemo na osnovu koordinata koje dobijamo onda kada za to dobijemo dozvolu iz Radarskog centra. Poslednjih godina ima posla jer se klima promenila. Imali smo i obuku za ovaj posao. Najvažnije je da želite da se bavite ovim poslom. Mene je to oduvek zanimalo i kada sam dobila priliku da ispaljujem rakete, tako da sam i počela time da se bavim. U slučaju da ne bude uspešno ispaljivanje rakete, 15 minuta je potrebno da napravimo pauzu u kućici radi naše bezbednosti. Za uspešno lansiranje neophodno je da raketa bude dobro postavljena. Od radarskog centra dobijamo mesečno nadoknadu od 4.000 dinara. Do sada nisam imala negativnih iskustava, a saradnja sa lokalnom samoupravom i Radarskim centrom je odlična – kaže Jasmina Subin.

Za protivgradna stredstva Grad Kikinda ove godine opredelio je četiri miliona dinara. Od tog iznosa, dva i po miliona opredeljeno je za nadoknade protivgradnim strelcima, dok je ostatak za nabavku raketa, za potrebe protivgradne zaštite:

Veoma je bitno da se zna da je Kikinda jedna od retkih jedinica lokalne samourpave koja izdvaja sredstva za protivgradne rakete. Smatra da je to veoma bitno kako bi spremno dočekali sezonu kada su elementarne nepogode česte koje utiču na useve i poljoprivredna imanja. Strelci dobijaju 4.000 dinara od Radarskog centra, dok je Grad Kikinda obezbedio još po 8.000 dinara, tako da će i ove sezone iznos ostati isti. Dobili smo informaciju od radarskih centara da su preostale 123 rakete od prethodne sezone. Tako da je dogovor sa njima da Grad kupuje rakete tek onda kada ponestanu zalihe. Sa strelcima smo imali sastanak, preneli su nam svoje sugestije, tako da sada sledi potpisivanje ugovora i obilazak terena. Neophodno je da se utvrdi stanje na stanicama ukoliko je potrebno da se urede i da sve bude spremno za predstojeću sezonu – istakao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu.

Na teritoriji Grada Kikinde deluju dva radarska centra, odnosno Samoš i Bajša i 14 radarskih stanica. Na stanicama su angažovana po dva lica što znači da Kikinda ima 28 angažovanih strelaca od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda koji se sufinansiraju i iz budžeta Kikinde.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!