Ekološkom radionicom u Velikom parku obeležen Evropski dan parkova

Povodom obeležavanja Evropskog dana prakova, Sekretarijat za zatitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj organizovao je danas u Velikom parku ekološku radionicu, u kojoj su učestvovali učenici nižih razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Đaci su u okviru današnje aktivnosti imali priliku da se bolje upoznaju sa kikindskim parkom „Blandaš“, koji je podignut davne 1896. godine. Veliki park je zaštićen i predstavlja značajno prirodno dobro III kategorije: 

Veliki park, koji je star 127 godina, je prirodno bogatsvo našeg grada i nešto što posebno čuvamo. Deca su iz parka ponela jedinstvene razglednice, koje su sama napravila od lišča i plodova koje su ovde pronašli. Učenici su imali priliku i da nauče nešto o vrstama koje se nalaze u Velikom parku, od kojih je 29 lišćarskih i 11 četinarskih -rekla je Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj i dodala da će Sekretarijat sutra, u saradnji sa školama i ustanovama kulture organizovati akciju odlaganja elektronskog otpada. 

Učesnici današnje radionice, učenici nižih razreda OŠ „Vuk Karadžić, slažu se da je jako važno čuvati parkove:

-U parku dobijamo najviše kiseonika. Životnu sredinu čuvamo tako što ne bacamo smeće gde god stignemo, nego u kantu – kaže Duško Žigić. 

Veliki park mnogo volim jer ima dosta biljaka i mnogo je lep vazduh ovde – nadovezao se Aleksa Knežević. 

Današnji datum, 24. maj, obeležava se kao Evropski dan parkova i predstavlja komemorativni dan zaštićenih područja širom Evrope. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2001. godine.

 

error: Content is protected !!