Đaci se uz „Mali maturantski ples“ oprostili od učitelja i učiteljica

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“, u saradnji sa kikindskim osnovnim školama, a uz podršku Grada Kikinde, danas je u hali Sportskog centra „Jezero“ organizovalo drugi po redu „Mali maturantski ples“, u kojem je učestvovalo više od 300 učenika četvrtog razreda osnovne škole. Učenici su na manifestaciji izveli tradicionalne igre, a za događaj su se od početka školske godine pripremali uz pomoć stručnog kadra „Gusala“. 

S obzirom na činjenicu da se tradicionalne igre polako zaboravljaju i nestaju, „Mali maturantski ples“ je lepa prilika da se mladi naraštaji upoznaju sa narodnim igrama, pre svega malim kolom:

Mali maturanstki ples pokazuje da deca vrlo rado prihvataju narodne igre. Ovo je prilika da se deca drže za ruke i da imaju osmeh na licu, a nama je to najveća nagrada– rekao je Zoran Petrović, direktor „Gusala“. 

ADZNM „Gusle“ ima dugogodišnju, dobru saradnju sa osnovnim školama u Kikindi, a „Mali maturantski ples“ je samo još jedan u nizu zajedničkih projekata. Kako je istakao Tihomir Farkaš, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola i direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“, za škole je veoma značajno očuvanje tradicionalnih vrednosti:

U saradnji sa „Guslama“, svake druge nedelje učenici imaju obuku, u kojoj vrlo rado učestvuju. U današnjoj manifestaciji učestvuje više od 300 učenika, ponosni smo što su sve gradske škole uključene, a naredni korak će biti da se pridruže i seoske škole -rekao je Farkaš.

Učenici su na najlepši mogući način, kroz igru i uz mnogo radosti i osmeha, obeležili završetak prve četiri godine osnovnog obrazovanja:

Grad je podržao ovu ideju „Gusala“, da deca kroz igru i pesmu čuvaju tardiciju, kulturu i običaje. Ovo je lep način da se obeleži završetak nižih razreda osnovne škole i prilika da im poželimo sreću i uspeh u nastavku školovanja – rekao je gradonačelnik Nikola Lukač. 

error: Content is protected !!