Delegacija Kine u poseti Kikindi: Najavljena saradnja i zajednički projekti

Delegacija, koju su činili Marina Raguš, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije, Liu Кai, ekonomski i privredni savetnik Ambasade NR Кine, Ksu Moji, treći sekretar Ambasade NR Кine, i Liu Vei, asistent generalnog direktora kompanije China Road and Bridge Corporation, bila je danas u radnoj poseti našem gradu, gde su sa predstavnicima lokalne samouprave, Severnobanatskog upravnog okruga i SC „Jezero“, razgovarali o mogućoj saradnji između dve zemlje, kao i između kineskih i srpskih kompanija. Nakon sastanka, gostujuća delegacija posetila je Muzej i Atelje „Tera“, kao i Sporski centar „Jezero“. 

 U Narodnoj skupštini Srbije funkcioniše više grupa prijateljstava, među kojima je i ona sa Narodnom Republikom Kinom, kojom predsedava Marina Raguš, narodna poslanica, koja je uvidela mogućnosti za početak saradnje između kineskih i kikindskih kompanija, kaže Milenko Jovanov, narodni poslanik u Skupštini Srbije:

Danas smo konkretnije razgovarali o saradnji u oblasti kulture i zelene energije. Uprkos činjenici da privreda nije moćna kao nekada, Kikinda ima i te kako šta da ponudi kada su druge oblasti u pitanju. Važno je da imamo sagovornika u Ambasadi NR Kine, a onda i u Vladi Republike Srbije, da tražimo partnera za podršku za neke infrastrukturne i druge projekte koji su nam važni u Kikindi – rekao je Jovanov. 

Prema rečima gradonačelnika Nikole Lukača, prilikom današnje posete delegacije NR Kine domaćini su gostima predstavili potencijale našeg grada, kako bi se pronašao način da se u narednom periodu zajednički realizuju projekti i investicije:

Veoma dobra saradnja između Srbije i Kine daje nam nadu da ćemo i na lokalnom nivou, zajedničkim projektima, uspeti da unapredimo kvalitet života u našim malim sredinama. Delegaciju smo upoznali sa daljim planovima razvoja Kikinde, kako bi nam pomogli da realizujemo naša nastojanja da u našem gradu život bude još bolji – rekao je Lukač

Liu Kai, ekonomski i privredni savetnik Ambasade Narodne Republike Kine, kaže da je cilj današnje posete ostvarivanje saradnje između dve zemlje u različitim oblastima:

Danas su u poseti Kikindi i predstavnici Privredne komore kineskih preduzeća u Srbiji. Kikinda je jedan od najlepših gradova u Vojvodini i Srbiji, a želja nam je da se ostvari jako dobra saradnja između kineskih i srpskih kompanija – rekao je Liu Kai. 

error: Content is protected !!