Danas se obeležava Tucindan: Praznik na koji se kolje i priprema pečenica

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 5. januara obeležavaju Tucindan, praznik na koji se kolje i priprema pečenica za Božić. Tucindan je nazvan tako jer se tog dana životinja za pečenje prvo tukla ušicama sekire preko grudvice soli u platnenoj vrećici stavljenoj na njeno čelo, pa se onda tako ošamućena klala.

Verovanja vezana za Tucindan:

– Žito neće roditi ako ugine krme određeno za pečenicu;

– U nekim mestima se krvlju zaklane životinje namaže kukuruz, pa to zrnevlje služi kao lek za životinje i ljude;

– U pečenicu stavljaju jabuku ili dunju, kojom se na Božić omrse radi dobrog zdravlja ili je čuvaju kao lek. l Njuška, u čiju se lekovitu moć verovalo, kao i plećka i vilica čuvaju se na tavanu jer se veruje da je za njih vezana duša žrtvovane životinje;

– Kosti pečenice se ne rasturaju do Bogojavljenja, da se ne bi svinje rasturile.

Nekada su se deca „koja to zasluže” kažnjavala i tukla na Tucindan, ali posle toga ne, jer bi, po verovanju, na mestu udarca iskočili čirevi. U nekim mestima severnog Banata se održao taj običaj, pa roditelji simbolično „tuku” decu da bi bila poslušna.

Neki drugi izvori navode da se na Tucindan deca ne smeju tući, upravo zato što im mogu izaći čirevi.

 

error: Content is protected !!