INFO Servis

Dan sećanja na kikindske internirce: Pre 79 godina Kikinđani odvedeni u logore u Norveškoj

Povodom obeležavanja 79 godina od dana kada je 46 Kikinđana internirano u koncentracione logore na severu Norveške, predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i drugih boračkih organizacija položili su vence na Spomenik kikindskim internircima, koji se nalazi u Parku prijateljstva ‘’Narvik’’. 

Današnjom komemoracijom u Parku prijateljstva „Narvik“ obeležena je 79. godišnjica od stradanja naših sugrađana u nemačkim koncentracionim logorima širom Norveške. Ovakve datume je važno obeležavati, kako se ti strašni zločini ne bi prepustili zaboravu:

Danas odajemo počast našim sugrađanima, koji su nasilno deportovani u logore širom Norveške, od strane okupatora, nacističe Nemačke. Strahote koje su preživeli ostavili su u svojim sećanjima i zapisima. Grad im je u večnu slavu podigao ovaj spomenik, u znak sećanja na golgotu i njihova stradanja. Oni su u Norveškoj imali veliku pomoć, što je rezultiralo bratimljenjem sa ovim narodom. Kikinda i Narvik su bratski gradovi i imaju dobru saradnju, koja će se nadamo se nastaviti – rekao je predsednik Skupštine grada, Mladen Bogdan. 

Prva Deklaracija o prijateljstvu Narvika i Kikinde potpisana je 1966. godine na Dan oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu, 6. oktobra. Spomenik internircima u centru našeg grada podignut je 1975. godine. U martu 2019. godine potvrđena je Deklaracija prijateljstva našeg i norveškog grada i svečano je otvoren Park prijatejstva „Narvik“:

Norveški narod je bio protiv potpisivanja primirja sa nacističkom nemačkom i želeli su da tim nedužnim ljudima u zarobljeništvu pomognu koliko mogu. Našim preživelim internircima je ta pomoć ostala u neizbrisivom sećanju i tako je započelo srpsko-norveško prijateljstvo. Taj odnos je simbolično produbljen kroz Deklaraciju o prijateljstvu -rekao je Tibor Firedi, sekretar Srpsko-norveškog društva 

Tokom Drugog svetskog rata u norveške logore odvedeno je više od 4.000 Jugoslovena, a interniramo je i 46 Kikinđana od kojih se samo sedam vratilo živo 1945. godine. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!