INFO Servis

28. Zmajeve dečje igre u Kikindi: “Reči su drveta, od njih šuma biva“

U Kikindi su otvorene 28. Zmajeve dečje igre. Ovogodišnji slogan jedne od najlepših manifestacija u našoj zemlji je “Reči su drveta, od njih šuma biva“.

S obzirom na aktuelnu epidemijsku situaciju, celokupan program je osmišljen drugačije u odnosu na protekle manifestacije, ali su deca, uprkos svemu, oduševljena bogatim programom koji je pripremljen za njih. 

-Mi smo ove godine malo drugačije pripremili program, manifestacija traje jedan dan, a počeli smo otvaranjem izložbe. Gosti su nam Zmajevci iz Novog Sada, pa smo njih ugostili, imali smo promociju knjige Olivere Jelkić, potom smo obradovali mališane predstavom “Simfonija u F duru“, koncertom Ivice Petrića kao i raznim radionicama za decu na kojima su mališani uživali. Takođe, predviđena je i izložba radova naše radionice “Stvaram ono što sanjam“ koju vodi Smiljana Šalgo i “Čarolija mašte“ koju vodi Biljana Bogosavljev. Čika Jova Zmaj je neko sa čijim se radovima deca sreću od malih nogu i nema ko za Čika Jovu ne zna. Mi smo se trudili svih ovih godina da ispoštujemo delo našeg Čika Jove, da se setimo njega na lep i dostojanstven način, a ujedno se setimo i našeg Minje Subote koji je godinama vodio ovu lepu manifestaciju – istakla je Tanja Nožica, direktorka Kulturnog centra Kikinda.

Kikindskoj manifestaciji prisustvovala je i Dušica Marinović, direktorka Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu:

-Zaista je lep povod u Kikindi da se tradicionalnom manifestacijom obeleži početak jeseni. Jedan lep karavan je stigao na sever Banata da predstavi sve ono što je u proteklih godinu dana urađeno i pripremljeno za decu i mlade. Drago mi je što je sa  nama Olivera Jelkić, književnica iz Beograda, koja je predstavila svoje stvaralaštvo, literaturu za decu, ali i poslednju knjigu koja je izašla u našem izdanju i radi se o tekstovima njenih monodrama za decu koje su izvođene tokom 15 godina na našim različitim programima. Pored toga, prikazana je predstava koja je pre tri godine pobedila na festivalu monodrame za decu, a radi se o predstavi “Mala simfonija u F duru“. Ivica Petrić je multimedijalni umetnik koji je priredio koncert dečje muzike i uradio radionicu na temu nastanka šume, stihova, drveća, lepih želja i dobre volje – dodala je Marinovićeva.

Učesnike i prisutne pozdravila je i Milena Živkov, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje:

-Ovo su 28. Zmajeve dečje igre i Kikinda osim Novog Sada i Šida, jedini je grad u kom se održavaju Zmajeve dečje igre što nam je zaista veliko zadovoljstvo. Ova manifestacija u našm gradu ima zaista lepu i dugu tradiciju. Ove godine je program malo drugačiji, mi smo navikli na veliku binu, ali smo usled poštovanja epidemijskih mera odlučili za malo drugačiji koncept. Deca su zaista imala priliku da vide bogat i sadržajan kulturni program, tako da je ovo zaista bila lepa prilika da se na najbolji mogući način prisetimo lika i dela Čika Jove Jovanovića Zmaja – dodala je Milena Živkov.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!