Gradski Info

INFO GRAD KIKINDA, 28. jun

Danas je utorak, 28. jun

Osmaci danas polažu test iz matematike, a sutra, 29. juna, kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama Rešenja testa biće objavljena na sajtu Ministarstva prosvete – mojasrednjaskola.gov.rs. Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika juče počeli polaganje male mature. Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Vidovdan. Njegov značaj za naš narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, a ovaj praznik posvećen je Caru Lazaru. Vidovdan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom. Povodom obeležavanja ovog praznika, sa početkom u 11 u hramu Svetog oca Nikolaja u Kikindi biće upriličeno rezanje slavskog kolača. U 12 sati na gradskom trgu, kod spomen obeležja „Tuga“ Srpski ratni veterani organizovaće prigodan program. Događaju će prisustvovati i predstavnici Gradske uprave.

Hitna služba:

Služba hitne medicinske pomoći intervenisala je prethodnog dana 28 puta. Za ukazivanje lekarske pomoći na terenu javile su se 22 osobe. Obavljeno je 17 kućnih pregleda u gradu i  5 u okolnim selima, dok je 6 osoba zatražilo pomoć u ambulanti. 

JP „Toplana“:

Zbog remontnih radova na magistralnom vrelovodu, do kraja juna za saobraćaj će biti zatvoren deo ulice Miloša Velikog, od ugla Miloša Ostojina i Braće Bogaroški do Njegoševe i Cara Dušana, navedeno je u saopštenju JP „Toplana“.

Isključenje struje:

Zbog planiranih radova na orezivanju rastinja, u sredu, 29. juna, od 8 do 10 sati bez struje će ostati potrošači u sledećim ulicama u Kikindi: Pere Segedinca, od Dušana Vasiljeva do Karađorđeve, i Dušana Vasiljeva, od Pere Segedinca do Stevana Sremca. 

Letnji kamp za decu:

Centar za stručno usavršavanje Kikinda organizuje letnji kamp za decu uzrasta od 8 do 12 godina, koji će biti realizovan od 4. do 8. jula. Prijavljivanje za učešće je moguće putem imejla [email protected]. Cena za pet dana iznosi 1.000 dinara. 

Dom učenika:

Učenici koji nemaju prebivalište u Kikindi, a nakon osnovne škole nastavljaju školovanje u našem gradu, mogu da se jave na Konkurs za upis u Dom učenika srednjih škola „Nikola Vojvodić“. Upisni rok je od 12. do 22. jula. Sve informacije vezane za upis mogu da se pronađu na sajtu Doma učenika ili putem telefona: 0230/436-257. 

Koncert jevrejske muzike:

Udruženje građana „Eš“ danas sa početkom u 18 sati, u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“, organizuje koncert grupe „Šira utfila“, čiji repertoar obuhvata muziku sefardskih Jevreja. 

Letnji bioskop:

Kikinđani će ovog leta na dve lokacije uživati u filmskim projekcijama na otvorenom, i to utorkom u dvorištu Narodne biblioteke „Jovan Popović“, a petkom na Starom jezeru. Letnji bioskop počinje večeras, projekcijom filma za decu „Sedmi patuljak“. Početak je u 21 sat, a ulaz je slobodan. 

Koncert OMŠ „Slobodan Malbaški“:

Osnovna muzička škola „Slobodan Malbaški“ u četvrtak, 30. juna u Narodnom muzeju organizuje koncert, na kojem će nastupiti Milijana Zolotić Simić na violini i Nemanja Števanov na klaviru. Na programu će biti dela Tartinija, Bruha, Šuberta, Svendsena i Sarasatea. Početak je u 18 sati, ulaz je slobodan. 

Sport:

Takmičari Streličarskog udruženja „Apolo“ osvojili su tri medalje na Vidovdanskom kupu u Kikindi. Juniorka Sara Zamurović, u stilu olimpijski luk, osvojila je srebrnu medalju, odličjem istog sjaja okitio se i kadet Đorđe Mišković, dok je David Rice u istoj kategoriji osvojio bronzu. 

 Vreme:

Pretežno sunčano i veoma toplo. Minimalna temperatura 19, najviša 35 stepeni.

Bioprognoza: 

Dalјi porast maksimalne dnevne temperature vazduha neće pogodovati hronično obolelim i osetlјivim osobama. Srčanim bolesnicima se savetuje poseban oprez. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolјe i smanjenja koncentracije. Preporučuje se boravak u hladovini ili klimatizovanim prostorijama (naročito u periodu od 11 do 17 časova), kao i primena adekvatnih mera zaštite od UV zračenja.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!