Ramona Tot u „Ami vas pita“ o katoličkim običajima vezanim za Božić i karticama „Tri plus“

Četiri nedelje pre Božića, u zemljama gde većinu stanovništa čine pripadnici katoličke veroispovesti, počinje period pod nazivom advent, koji u prevodu znači dolazak, a odnosi se na Hristovo rođenje. Ramona Tot, članica Gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici, objašnjava da je jedan od običaja vezan za ovaj period i pravljenje avdentskog venca sa četiri sveće:

Svake nedelje se pali po jedna sveća i na taj način simbolizuje dan kada je Isus Hrist došao na svet. Adventski venac čine dva simbola, a to su krug i svetlo. Prsten, odnosno krug bez početka i kraja predstavlja večnost, a zimzeleno granje koje se upliće u venac simbolizuje život koji ne prestaje. Sveće su u današnje vreme crvene i bele boje, a predstavljaju nadu, mir, radost i ljubav – objašnjava Tot i dodaje da se u ovom periodu običaj je i da se pravi adventski kalendar, sa 24 prozorčića, u kojima roditelji sakriju slatkiše, a deca u periodu od 1. do 24. decembra svakog dana mogu da otvore po jedan prozorčić i pojedu slatkiš. 

Naša sagovornica ističe da se mališani najviše raduju Mikulašu, odnosno svetom Nikoli, prazniku koji se po gregorijanskom kalendaru obeležava 6. decembra: 

Sveti Nikola je zaštitnik dece, a ovaj praznik se obeležava darivanjem najmlađih, uz poruku da moraju da budu dobri i dalje. Mikulaša prati Krampus, zadužen za nevaljalu decu, koja umesto poklona dobijaju prutiće, simbol vaspitnih mera. I ove godine, u KUD-u Eđšeg organizovan je doček Mikulaša, koji je obradovao paketićima oko 140 dece. Učenici 7. razreda Osnovne škole „Feješ Klara“ napravili su malu, poučnu predstavu „Mikulaša boli zub“, koja poručuje da je jako važno oprati zube posle slatkiša. 

U utorak je u Gradskoj kući upriličena dodela kartica „Cena minus za tri plus“, namenjenih porodicama sa troje i više dece. Zahvaljujući ovoj kartici, porodice sa troje i više dece moći će da ostvaruju brojne popuste i privilegije u privrednim subjektima sa kojima pokret „Tri plus“ ima ugovor:

Kikinda je jedna od 24 lokalne samouprave koje su se priključile ovom projektu. Vrlo smo ponosni što je za nepuna dva meseca stiglo 140 zahteva. Zbog epidemiološke situacije, bilo smo u prilici da u utorak podelimo samo 60 kartica. Ostali kartice mogu podići u Uslužnom centru, na šalteru broj 5. Ovo je samo jedan od mnogih vidova podrške koje lokalna samouprava pruža porodicama. Ukoliko se neko još uvek nije prijavio, ili je u međuvremenu dobio treće dete, može da podnese zahtev i dalje. Svakog meseca pravimo presek, Pokret pravi kartice i šalje ih nama – objašnjava Tot. 

error: Content is protected !!