Prvi Sajam roditeljstva u subotu u Kikindi

U sklopu projekta „Razigrano roditeljstvo“, u našem gradu će u subotu, 28. oktobra biti organizovan prvi Sajam roditeljstva. Kikinda je prihvatila učešće u ovom projektu na poziv Vlade Republike Srbije, a u njemu osim lokalne samouprave, učestvuju i Predškolska ustanova, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad i Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Naša kuća“:

Projekat se organizuje na inicijativu Vlade Republike Srbije, UNICEF-a, Stalnih koneferencija gradova i opština i Fondacije Lego. Smatramo da dobre uslove za razvoj deteta možemo stvoriti jedino ako brinemo o njihovim roditeljima is starateljima. Trudićemo se da obezbedimo mrežu podrške, kroz interakciju sa detetom, kako bi roditelji unapredili svoje veštine podsticajnog staranja o deci – rekla je Valentina Mikcovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje. 

Sa početkom u 12 časova u subotu u Kulturnom centru biće održana tribina „Srećno roditeljstvo“, na kojoj će roditelji od stručnjaka moći da saznaju o značaju rane stimulacije mozga kod dece, o značaju dojenja, o igri i njenoj ulozi u vaspitanju, a jedna od tema biće i nauka o sreći. Nakon toga, program se u 13 časova nastavlja na Trgu ispred Kulturnog centra:

Vaspitači će organizovati interaktivne radinice, na kojima će deca zajedno sa roditeljima imati priliku da se igraju, slikaju, sarađuju i naprave zajednička umetnička dela. Pedagozi će posmatrati zajednički rad roditelja sa decom i davati roditeljima savete, kako da poboljšaju komunikaciju sa decom. „Naša kuća“ će se predstaviti programom podrške porodici, kroz  prikaz stimulacije dečjeg razvoja. Centar za socijalni rad će davati informacije o uslugama i pravima koje porodice mogu da ostvare u sistemu pravne i socijlane zaštite, a Dom zdravlja će prikazati korisne i potrebne vežbe za vreme održavanja trudnoće – objašnjava Melita Gombar, članica GV zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici. 

Osim interaktivnih radionica i štandova ispred Kulturnog centra, Kikinđane očekuje veoma zanimljiv edukativan program, a poseban akcenat biće na očevima i njihovoj značajnoj ulozi u razvoju deteta:

Deo Sajma biće i Dečji hor „Čuperak“, Baletska škola i pobednice takmičenja „Srbija u ritmu Evrope“. Pozorištance „Lane“ je pripremilo iznenađenje, u kojem će roditelji igrati aktivnu ulogu u vaspitanju dece kroz igru. Pozvala bih sugrađane da u što većem broju dođu na edukativno predavanje u Kulturnom centru, a kasnije i na Sajam. Voleli bismo da odziv bude što veći, kako bismo imali povratnu informaciju da li ima potrebe da tu praksu i nastavimo -nadovezala se Mickovski. 

error: Content is protected !!