Monodrama „Lala“ Stefana Ostojića nastala iz velike ljubavi prema Kikindi

Naš mladi sugrađanin, glumac Stefan Ostojić, autor je klovnovske monodrame „Lala“, čiju režiju potpisuje svetski poznata rediteljka Li Delong. Predstava na duhovit način promoviše Kikindu, ovdašnjeg čoveka, kulturu i običaje, a nastala je, kako ističe Ostojić, iz njegove velike ljubavi prema rodnom gradu:

Još dok sam bio na Akademiji, pre sedam godina, razmišljao sam o tome da napravim predstavu o Kikindi, jer tek kad sam otišao iz rodnog grada shvatio sam koliko ga zapravo volim i kako mi nedostaje. Nisam želeo da je ja režiram, nego sam čekao priliku da to bude zaista kvalitetno urađeno. Prošle godine bio sam na radionici svetski poznate rediteljke Li Delong, koja je stručnjak upravo za klovnovski teatar i ona je pristala da režira ovu predstavu. Lokalnoj samoupravi se dopala ova ideja, tako da je ona finansirala projekat –  objašnjava naš sagovornik. 

Predstava je premijerno izvedena u septembru u Narodnom pozorištu u Kikindi, nakon čega je Ostojić biciklom obilazio sela na teritoriji našeg grada i besplatno igrao predstavu za meštane. Tako su i ljubitelji pozorišta u ruralnim sredinama, kojima kulturna dešavanja nisu uvek lako dostupna, mogli da uživaju u ovoj predstavi:

Klovnovski teatar je nešto zaista novo u Srbiji, ovo je prva predstava takvog tipa u našoj zemlji, zbog čega sam se malo plašilo kako će monodrama proći po selima. Na moje veoma prijatno iznenađenje, u selima je zaista bilo divno, recimo u Banatskoj Topoli smo na kraju predstave igrali kolo, tako da su ljudi sve to jako lepo prihvatili. Meštani sela su se uželeli predstava, pričali su mi u nekim mestima da se čak deset godina nije pojavio nikakav teatar i da im to stvarno nedostaje – priča Ostojić. 

Predstava je napravljena tako da može da se izvodi i van naše zemlje i da se razume: 

U novembru putujem u Prag, a u planu je da gostujem i u Mađarskoj, jer je tema usko vezana i za odnos Srba i Mađara. Kada sam igrao predstavu u Portugaliji, u publici je bilo Španaca, Mađara, Nemaca, Austrijanaca i drugih. Narativni deo predstave sam preveo na engleski jezik, tako da su svi mogli da razumeju i svima se dopalo. 

Kikinđani će predstavu moći da pogledaju u subotu, 29. oktobra u Kulturno-umetničkom društvu „Eđšeg“, sa početkom u 20 časova. Cena ulaznice je 200 dinara. 

error: Content is protected !!