Mladen Bogdan u „Ami vas pita“ o jučerašnjoj sednici Gradske skupštine

Gost današnje emisije „Ami vas pita“ bio je predsednik Gradskog parlamenta Mladen Bogdan, sa kojim smo razgovarali o jučerašnjoj sednici Skupštine grada Kikinde, o ozvaničenju saradnje između Kikinde i Pokreta za decu “Tri plus“, kao i o javnom pozivu za podnošenje zahteva za naknadu troškova vantelesne oplodnje. 

Mladen Bogdan je istakao da je na sednici usvojen završni račun budžeta Grada Kikinde za 2020. godinu, a doneta je i važna odluka o regresiranom i besplatnom prevozu:

Prethodnu odluku, koja je omogućavala u ranijem periodu neke pogodnosti određenim kategorijama, zamenili smo novom. Pokušali smo da pravednije rasporedimo besplatan prevoz koji se ticao penzionera. U prethodnoj su svi penzioneri imali pravo na besplatan prevoz, a sada smo želeli da to bude pravednije i racionalnije. Penzioneri koji imaju penzije između 30 000 i 50 000 imaće 50 posto regresiranog prevoza, dok će stariji sugrađani sa primanjima manjim od 30 000 imati besplatan prevoz

Ono što je takođe novina u ovoj odluci je da su pogodnostima obuhvaćeni i ratni veterani, odnosno učesnici ratova devedesetih godina, koji se neretko, objašnjava Bogdan, nalaze u stanju socijalne ugroženosti i često imaju zdravstvene probleme:

Ti ljudi se teško zapošljavaju i često oni i njihove porodice žive na rubu egzistencije. Želimo da im izađemo u susret i omogućimo im da imaju besplatan prevoz. Na inicijativu gradonačelnika Lukača, u ovu novu odluku uvrstili smo i sportiste koji su u redovnom sistemu takmičenja. Oni će imati pravo na besplatan prevoz kako bi mogli neometano da idu na treninge i bave sportom, i da, u nekom budućem vremenu Kikindi donesu dobre rezultate i mnogo radosti, kako je to bilo i u prethodnom periodu. 

Osim toga, usvojeni su i izvešaji o radu ustanova i mesnih zajednica. Sednici su prisustvovali direktori ustanova kulture i socijalne zaštite koji su obrazložili svoje izveštaje za prethodnu godinu:

Prošla godina je bila veoma teška za sve, posebno za ustanove kulture, a pogotovo ustanove socijalne zaštite. Oni su, pored medicinskih radnika podneli najteži teret, radili su bez prestanka i zbog toga je i Centar za socijalni rad dobio zahvalnicu Komore socijalne zaštite za jedan od dva najbolja centra u Srbiji. 

Priliku da izlože izveštaj o radu na sednici Skupštine grada imali su i predsednici mesnih zajednica: 

U mnogim mesnim zajednicama tokom protekle godine nije urađeno mnogo toga od  planiranog, ali predsednici su imali ipak neke rezultate i uspehe i predstavili su to i na sednici. Ono što je lepa vest je da smo usvojili rešenje o davanju saglasnosti o upotrebi imena grada u imenu Kuglaškog kluba, što je jako važno jer će on   relevantno predstavljati svoj grad gde god da nastupa.  

Skupština je imala obavezu i da donese odluku o imenovanju i obrazovanju prvostepene i drugostepene komisije za mesne zajednice. Ove godine moraju da se održe izbori za mesne zajednice, jer im krajem 2020. godine ističu mandati. 

Grad Kikinda i Pokret za decu “Tri plus“ ozvaničili su nedavno saradnju kojom će posebne pogodnosti imati rotielji troje i više dece. To znači da će sve porodice sa troje i više dece u našem gradu moći da se prijave, da potpišu izjavu saglasnosti i tada će dobiti karticu na osnovu koje će ostvarivati brojne popuste i privilegije svih onih institucija sa kojima Pokret “Tri plus“ ima ugovor:

Uskoro ćemo započeti proceduru, a građani će biti na vreme obavešteni o uslovima i načinu prijavljivanja. Drago mi je što smo uspeli da ozvaničimo tu saradnju sa Pokretom za decu „Tri plus“ i nastavićemo da radimo u interesu svih naših sugrađana, jer nam je porodica najvažnija stvar – istakao je Bogdan. 

Lokalna samouprava je nedavno raspisala javni poziv za podnošenje zahteva za naknadu troškova vantelesne oplodnje. U gradskom budžetu za tu namenu biće izdvojeno tri miliona dinara, a maksimalan iznos koji je namenjen je 60.000 dinara po paru:

Parovi koji žele da ostvare tu naknadu mogu da se prijave u Gradskoj upravi i podnesu potrebnu dokumentaciju koja je navedena u javnom pozivu. Komisija će nakon toga zasedati i videti ko ispunjava uslove za to. Nadam se da ćemo imati priliku svima da pomognemo i da ćemo narednih godina biti u prilici da izdvojimo i više sredstava u tu svrhu. 

Projekat „Ami vas pita“ realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

 

 

 

error: Content is protected !!