Javni poziv za izbor korisnika za energetske vaučere otvoren do 31. januara

Lokalna samouprava raspisala je Javni poziv za izbor korisnika za utvrđivanje prava na subvenciju, odnosno energetski vaučer za plaćanje dela energenata za socijalno ugrožena domaćinstva u našem gradu. Pod energetski vaučerom podrazumeva se subvencija za utrošenu električnu energiju, gas i isporučenu toplotnu energiju putem sistema daljinskog grejanja. Grad je u ovu svrhu izdvojio 10 miliona dinara, vrednost subvencije je 10 000 dinara, a poziv je otvoren do 31. januara. Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada, kaže da je u pitanju nova mera, koju je lokalna samouprava uvela kako bi pomogla socijalno ugroženim i građanima sa niskim primanjima, da što lakše prevaziđu poskupljenja koja je izazvala energetska kriza: 

Energetski vaučer predstavlja subvenciju za pokrivanje troškova električne, toplotne energije i prirodnog gasa. Grad uplaćuje novčanu pomoć snabdevačima, a građani će na taj način imati umanjene račune ili dugovanje. Ovu pomoć moći će da dobiju sugrađani koji nisu ostvarili pravo na pomoć u vidu ogrevnog drveta ili nisu podnosili zahteve, kao ni oni koji nisu ostvarili pravo na energetski zaštićenog kupca – objašnjava Bogdan. 

Pravo na učešće u Javnom pozivu imaju domaćinstva koja ispunjavaju sledeće uslove: da imaju prebivalište na teritoriji Kikinde minimum šest meseci pre podnošenja zahteva i da ukupan mesečan prihod ostvaren u tri meseca koja prethode prijavi ne prelazi 21 000 dinara, kada se podeli sa brojem članova domaćinstva. Ukoliko se za grejanje koriste dva ili više različitih energenata, podnosilac zahteva može da ostvari pravo samo za jednu vrstu energenta:

Ovo pravo može da ostvari i onaj ko ima zaduženje. Zahtevi se mogu podneti u Uslužnom centru Gradske uprave, na šalterima su obrasci, koji se mogu pronaći i na sajtu grada. Podnosioci će se prilikom podnošenja zahteva opredeliti za jedan od energenata – dodaje Bogdan. 

Grad Kikinda raspisao je i Konkurs za studentske stipendije, koji je otvoren do 6. februara. Studenti sve potrebne informacije o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji mogu videti na sajtu grada kikinda.org.rs. Lokalna samouprava je ove godine u tu svrhu opredelila 11,5 miliona dinara:

Cilj nam je da pružimo podršku mladima koji žele da steknu visoko obrazovanje. Voleli bismo da se mladi, nakon završetka školovanja, vrate u svoj grad, a na nama je da im obezbedimo uslove kako bi mogli u Kikindi da se zaposle i tu nastave svoj život i rad. Važno nam je da što više studenata, putem ovog javnog poziva dobije stipendije i da im na taj način pokažemo da grad misli na njih. Želimo  da podstaknemo i one studente sa nižim prosekom u odnosu na predviđeni, kako bi oni u narednom periodu postigli bolji uspeh i više ocene i samim tim dobili veće stipendije. 

Prošle godine, dodeljeno je rekordnih 258 stipendija, a sve uslove konkursa je zadovoljilo njih 89, koji su dobili pun iznos stipendije. Naš sagovornik je podsetio da je lokalna samouprava u ovoj godini za socijalnu i dečju zaštitu opredelila 196 miliona dinara. Grad nastavlja sa programima koji su potrebni i koji su u proteklom periodu dali rezultate: 

Nastavljamo sa programom izdvajanja za jednokratne novčane pomoći preko Centra za socijalni rad, zatim za lekove i ortopedska pomagala, tu su i izdvajanja za bebi-pakete, vrlo popularnu i tradicionalnu akciju, iznosi se nisu menjali kada su u pitanju izdvajanja za prvorođenu i drugorođeno dete, a nastavićemo i plaćanje članarine Pokretu za decu „Tri plus“, kako bi porodice sa troje i više dece mogle da ostvare brojne popuste. Pomenuo bih i izdvajanja za nezaposlene porodilje, zatim prevoz studenata, penzionera, slepih i slabovidih lica, kao i ratnih vojnih invalida. Sve pomenuto, doprinelo je tome da na „Danima porodice“ u Perlezu, Kikinda osvoji treće mesto među 40 lokalnih samouprava. To jeste visoka pozicija, kojom sam s jedne strane zadovoljan, ali ja bih voleo da budemo prvi, tako da nam je to samo još jedan motiv da budemo još bolji i da se borimo za sam vrh, kada su u pitanju mere za zaštitu porodice – rekao je Bogdan. 

error: Content is protected !!