Grad i ove godine izdvojio 2 miliona dinara za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju

I ove godine, za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, koji nisu obuhvaćeni budžetom Republike Srbije, lokalna samouprava izdvojila je iz gradskog budžeta 2 miliona dinara. Cilj je snažnija podrška punoletnim i poslovno sposobnim parovima u rađanju potomstva, u svrhu povećanja nataliteta. Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do kraja ove budžetske godine. U pitanju je mera koja je izazvala vrlo veliko interesovanje i pozitivne reakcije, kaže za naš radio Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada:

Ljudi koji prolaze kroz taj proces, osim svih problema, imaju i velike materijalne troškove, za nabavku vitamina, suplemenata i lekova. Iz tog razloga je veoma važno parovima da imaju podršku grada, prihvatili smo i neke njihove predloge kako bismo im olakšali. Sada je potrebno dostaviti samo nalaz komisije Republičkog fonda za osiguranje da je proces odobren i da postoji neplodnost, a nije potrebno priložiti istorijat svih pregleda i medicinsku dokumentaciju, što dosta skraćuje parovima proceduru – rekao je Bogdan. 

Osim toga, potrebna su i lična dokumenta, odnosno fotokopija lične karte, kao i izvod iz matične knjige venčanih, ako je par u braku, odnosno overena izjava kod javnog beležnika u prisustvu dva svedoka, ukoliko se radi o vanbračnoj zajednici. Takođe, treba dostaviti i prijavu prebivališta, jer je ova pomoć usmerena samo na građane Kikinde. Kada je u pitanju iznos sredstava, i ove godine je to u visini prosečne neto zarade u našoj zemlji:

Prošle godine je to bilo između 63 i 65 hiljada dinara, a rastom prosečne zarade, ta suma će ove godine biti veća. Prošle godine smo pomogli 43 para, a nadamo se da ćemo i ove uspeti tu brojku da održimo i pomoći parovima koji se budu prijavili. 

Mladen Bogdan, zajedno sa Melitom Gombar, članicom GV zaduženom za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici, prisustvovavao je prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici pod nazivom „Srbija – Naša porodica“ u Beogradu. Na konferenciji je najavljeno raspisivanje Javnog poziva za učešće lokalnih samouprava u projektima vezanim za poboljšanje uslova za porodice i decu:

Imali smo priliku na konferenciji da čujemo analizu prethodnih i trenutnih trendova, kao i strategiju i pravac delovanja u narednom periodu. Zaključak je da se na još bolji i efikasniji način mora reagovati kada je u pitanju populaciona politika, kako bismo došli do željenog procenta reprodukcije naroda, odnosno 2,1 posto rođene dece po porodici. Na svim tim poljima moramo još dosta da radimo, tako da smo dobili neke smernice koje će se u narednom periodu realizovati -kaže Bogdan. 

error: Content is protected !!