Dr Dušan Prekratić: HPV virus planetarni problem, prevencija ključna

Karcinom grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji se uzork zna, što znači da se može sprečiti. U skoro sto posto slučajeva uzročnik je humani papiloma virus. Dr Dušan Prekratić, specijalista ginekologije, kaže za naš radio da se HPV virus prenosi seksualnim putem, i da je njegov razvoj dosta dug:

Ne znači da će svaka žena koja dobije HPV virus oboleti od raka grlića materice. U pitanju je dug asimptomatski inkubacioni period, koji traje otprilike deset godina. Kada se virus ugradi u genom domaćina, razvija se prekanceroza grlića materice – objašnjava dr Prekratić i dodaje da to da li će se infekcija ovim virusom razviti u karcinom zavisi od mnogo faktora, dok će kod većine žena ona proći bez ikakvih posledica: 

Uzroci mogu biti hronična vaginalna oboljenja, neadekvatna ishrana i loš imunološki status organizma. Kod manjeg procenta žena, bolest će progredirati i razviće se u karcinom. 

Sama dijagnostika HPV virusa je kompleksna, kaže naš sagovornik. U Opštoj bolnici u našem gradu rade se oportuni skrininzi, koji podrazumevaju Papanikolau test:

Ako se radi o trećoj grupi Papa testa, preduzimaju se određene dijagnostičke metode. Radi se kolposkopija, nakon toga se uzima uzorak za histopatologiju, a posle biopsije dobijamo rezultat o čemu se radi. Ako je u pitanju HPV infekcija koja još nije uzela maha, ona se samo prati, dok se kod kasmijih stadijuma reaguje u smislu otklanjanja same lezije, koliko je to moguće. Ukoliko bolest i dalje napreduje, primenjujemo operativnu metodu, nakon čega se deo grlića šalje na histopatološku analizu.   

Suština je, napominje dr Prekratić, da su preventivni ginekološki pregledi jako važni. Jednom godišnje potrebno je uraditi Papanikolau test, koji je bezbolan, neinvazivan i izuzetno pouzdan. Tipizacija HPV virusa radi se u Opštoj blnici u našem gradu, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje:

Postoje i benigni tipovi HPV virusa, koji urokuju anogenitalne bradavice, seksualno prenosivo oboljenje. Ako se ne leče, mogu i oni nakon više godina maligno da alterišu, ali ne daju metastaze. Ukoliko se konstatuje da se radi o takvom tipu virusa, neophodno je dalje pratiti, uraditi adekvatnu dijagnostiku i laboratoriju, kako bi se bolest što ranije prevenirala. Apelujem na dame da redovno idu na ginekološke preglede. Statistika pokazuje da u Evropi godišnje oboli oko milion žena od raka grlića materice. 

Sredinom juna i u našem gradu počela je imunizacija devojčica protiv HPV virusa. Doktor Prekratić ističe da je to veoma važan vid prevencije:

Vakcina ne šteti i izuzetno je korisna. Mogu da je prime devojčice uzrasta od 9 do 15 godina, pre prvog seksualnog odnosa. Mogu je primiti i starije devojčice od 15 godina, s tim što se tada primaju tri doze. Zakazivanje je u Školskom dispanzeru i vakcina je besplatna. 

 

error: Content is protected !!