Dijana Jakšić Kiurski u emisiji „Ami vas pita“ o saradnji Kikinde i Loznice

Gošća današnje emisije Ami vas pita, koja se premijerno emituje četvrtkom od 11 i reprizno subotom u istom terminu, bila je zamenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić Kiurski, sa kojom smo razgovarali o nedavnoj poseti delegacije Grada Loznice Kikindi. 

Predstavnici Grada Loznice bili su nedavno u Kikindi, kako bi se na najbolji način upoznali sa svim potencijalima koje pruža sever Banata, kako u turističkom, tako i u svakom drugom smislu, od ekonomskih do raznih društvenih kapaciteta. Predstavnici našeg grada početkom ferbuara bili su u poseti Loznici, tako da sada veza i saradnja između ova dva grada jača i unapređuje se:

Bilo nam je čast i zadovoljstvo što su nam proteklog vikenda Lozničani uzvratili posetu. Naša dva grada su slična, ali svaki sa svojim osobenostima, zbog čega je bilo interesantno i korisno razmeniti razna iskustva i ideje, kako bismo unapredili funkcionisanje naših lokalnih samouprava. Između ostalog, dotakli smo se i budžeta i konstovali da smo slični, i po pitanju visine i strukture ulaganja po pojedinim oblastima. Bilo je reči i o ulaganjima u seoske mesne zajednice i u ruralni razvoj, što kod njih nije toliko zastupljeno, ali je nama svojstveno– rekla je Jakšić Kiurski. 

Naša gošća ističe da Kikinda i Loznica imaju zajedničko i to što oba grada imaju želju i potrebu za ulaganjem u sportsku infrastrukturu, sekundarnu zdravstvenu zaštitu, kao i u saobraćajnice i putnu infrastrukturu:

Po tom pitanju smo dosta slični jer je akcenat u oba grada na brzim saobraćajnicama. U tome se vide višestruki značaj i korist, jer se povećava nivo bezbednosti, a obezbeđuje se i ušteda vremena. I sa aspekta privlačenja stranih investitora veoma je važno koliko ulažemo u obnovu putne infratsrukture i kakve su nam saobraćajnice. U planu je izgradnja putnog pravca na relaciji Nakovo-Kikinda-Bački breg, što automatski znači povezivanje naše zemlje sa mađarskom i rumunskom granicom – rekla je Jakšić Kiurski i dodala da je na sastanku sa delegacijom Loznice razgovarano i o aktivnostima na polju sprovđenja socijalne politike, podsticajima kada je reč o brizi o deci i porodici, o u ulaganjima u sport i kulturu. 

Prilikom posete delegacije Loznice, predstavnici dva grada razgovarali su i o turističkim potencijalima i razmenili iskustva i ideje:

Gosti iz Loznice su posetili Turističku organizaciju, a direktorica Jasmina Milankov im je predstavila sve kulturne i tuističke sadržaje kojima se Kikinda može pohvaliti. Gosti su se u Narodnom muzeju upoznali sa vrednim postavkama, sa izuzetno značajnim etnološkim, etnografskim i prirodnjačkim eksponatima. Posetili smo i Muzej i Atelje „Tera“, jedinstven prostor gde se stvaraju velika dela od terakote. 

Lozničani su zajedno sa svojim domaćinima obišli Sportsko-rekreativni centar „Jezero“, stadion u Novim Kozarcima „Ilija Pantelić“ na kojem je održan turnir „Rojal kup“, Staro jezero, kao i Etno-kuću „Torontal“ u Ruskom Selu:

Lično sam prvi put posetila „Torontal“, nisam ni znala za grnčarsku radionicu. To je primer koliko nam je nešto dostupno, ne moramo da idemo daleko da bismo pronašli neku oazu mira i uživali u prirodnom ambijentu.

Prilikom posete našem gradu, predstavnici Loznice su Kikinđane upoznali sa svojim turističkim potencijalima, rekom Drinom, planinama Cerom i Gučevo, Banjom Koviljačom, kao i Etno kompleksom „Tršić“:

Od znamenitih ličnosti koje se vezuju za Loznicu je Jovan Cvijić, velikan svog vremena, naš veliki naučnik u čiju čast se organizuju „Cvijićevi dani“. Tu je i drinska regata, tako da Loznica zaista ima mnogo toga da prikaže i pokaže i svi koji posete ovaj grad mogu uživati u raznim sadržajima i prirodnim lepotama.

Jakšić Kiurski je podsetila da je Kikinda, od strane Parlamentarne skupštine Saveta Evrope prošle godine izabrana za dodelu jednog od najprestižnijih nagrada, Plakete časti:

Postoji nekoliko nivoa koje treba dosegnuti. Kikinda je osvojila Zastavu časti, Evropsku diplomu, Plaketu časti, a poslednji, četvrti stepen Evropske nagrade podrazumeva novčana sredstva od 20 hiljada evra. Novčani iznos nije toliko bitan, koliko da se Kikinda nađe u rangu ostalih evropskih gradova i da uspe da ispuni kriterijume za dobijanje ovako prestižne nagrade. Kriterijumi podrazumevaju promovisanje evopskih vrednosti, solidarnosti, dijaloga, multikulturalnosti i upravo ovakve saradnje sa drugim gradovima, tako da se naš grad u ovome pronalazi i na dobrom je putu za osvajanje ove najprestižnije evropske nagrade – rekla je DIjana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde. 

Projekat „Ami vas pita“ realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

error: Content is protected !!