„Dani vina“ u Iđošu: Predaja uzoraka još danas, centralnii deo manifestacije 11. februara

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Udruženje vinara i vinogradara „Šasla“ iz Iđoša organizuje 23. po redu manifestaciju „Dani vina“, čiji će centralni deo biti održan u subotu, 11. februara. Prijavljivanje i prikupljanje uzoraka traje još danas do 18 časova, u prostorijama Doma kulture u Iđošu, dok će ocenjivanje vina stručna komisija obaviti u subotu, 4. februara. Vina se ocenjuju u pet kategorija: crno, roze, belo, šiler i voćno desertno vino: 

Centralni deo manifestacije, 11. februara, biće i završnica ovogodišnjih „Dana vina“. Program počinje u 12 časova, svečanim osvećenjem takmičarskih vina. Oko 13 časova se ide u obilazak iđoških vinograda, kada će biti i svečano orezivanje loze, a nakon toga, pa do 17.30 će biti degustacija svih takmičarskih vina. Proglašenje generalnog, mesnog i pokrajinskog pobednika, kao i dodela nagrada i priznanja najboljima biće u 14 časova – kaže Marko Mirkonj, predsednik Udruženja vinara i vinogradara „Šasla“ iz Iđoša. 

Prošle godine pristiglo je rekordnih 225 uzoraka, a organizatori i ove godine očekuju veliki broj vina u takmičarskoj konkurenciji:

Optimisti smo, tako da očekujemo da će i ove godine biti oko 200, ako ne i više uzoraka vina. Taj trend je prisutan nekoliko godina unazad, na šta smo ponosni, jer je pokazatelj da je manifestacija popularna i posećena. Svake godine uzorci stižu iz svih krajeva Vojvodine, od severa Bačke do juga Banata.

I domaćin manifestacije, iđoško Udruženje „Šasla“ proizvodi svoje vino, koje prezentuje na ovoj i drugim sličnim manifestacijama, a na prošlogodišnjim „Danima vina“ ponelo je tiutlu gradskog i mesnog pobednika, sa roze vinom:

To priznanje prošle godine bilo je pre svega kruna našeg truda. Naše udruženje nema svoje zasade i svoje grožđe, nego kupujemo za svoje potrebe. Svi članovi su učestvovali u pravljenjenju vina, tako da nam je to priznanje došlo kao nagrada za upornost i trud. 

Iako je prošla godina bila natprosečno topla i sušna, vinogradari je ocenjuju kao dobru:

Za nas je godina bila sasvim solidna. Vinova loza je kao biljna kultura dosta otporna na sušu. Kada se sve agrotehničke mere ispoštuju na vreme, može se i očekivati dobar rod grožđa – dodao je Mirkonj. 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!