Čedo Gvero: Probni rad fabrike vode u oktobru 2023. godine

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode za piće jedan je od najznačajnijih i najvećih u našem gradu u proteklih tridesetak godina, a Kikinđani bi do kraja naredne godine trebalo da dobiju čistu i kvalitetnu vodu. Čedo Gvero, v.d. direktora Javnog preduzeća „Kikinda“ kaže da je najvažnije postići dobru dinamiku radova, a grubi građevinski bi trebalo da budu gotovi na proleće naredne godine. Uporedo sa izgradnjom fabrike vode, uveliko se radi na rekonstrukciji kompletnog vodovodnog sistema, što je takođe jedna od glavnih preduslova za korišćenje kvalitetne pijaće vode:

Sprovodene su nabavke i postupci vezani za zamenu azbestnih cevi, a vrednost ove investicije iznosi 237 miliona dinara. U saradnji sa Upravom za kapitalna ulaganja AP Vojvodine biće zamenjeno 8 kilometara cevi. U pitanju su deo prvog rejona, Baranda, a ono što će uskoro biti započeto je deonica od Pijace do „Plavog čuperka“ u Ulici Branka Radičevića. Projekat zamene cevovoda biće realizovan ove i naredne godine. Takođe, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo radiće se rekonstrukcija magistralnog cevovoda, a radovi, čija je vrednost 54 miliona dinara, trebalo bi da počnu za par nedelja – rekao je Gvero. 

Plan je i da se do kraja sledeće godine uradi ispiranje celog sistema, pre samog puštanja u rad pogona za prečišćavanje vode. Prema rečima našeg sagovornika, rokovi zadati Ugovorom i na osnovu kojih su izdate bankarske garancije od strane izvođača su striktni:

Probni rad fabrike vode trebalo bi da počne oktobra 2023. godine. U narednom periodu ćemo gledati da, sve stvari koje su usko vezane za sistem vodosnabdevanja, rekonstruišemo, popravimo i dovedemo u namenu koja će biti zadovoljavajućeg kvaliteta. Nema većih poteškoća u realizaciji plana, postoje manja zakašnjenja koja će moći da se kompenzuju. Nakon puštanja u rad fabrike za godinu dana, sa izvođačem u naredne dve godine, u garantnom roku od 2023. do 2025. godine, imaćemo kompletno ljudstvo i infrastrukturu na raspolaganju – objašnjava Gvero. 

Kada je u pitanju nova gradska pijaca, koja je u martu počela sa radom, u zimskim mesecima se javlja problem sa promajom:

Saniran je deo koji se odnosi na prilaz ka parkingu, sa unutrašnje strane, a ostalo je da se zatvore sva tri ulaza. Plan je da u narednih mesec dana uradimo i taj deo posla, kako bi naši korsnici imali što bolje uslove. Uradićemo sve što možemo, ali se mora uzeti u obzir da je objekat pod garancijom i da ne možemo neke stvari da uradimo onako kako bismo želeli. Biće postavljena klizna vrata sa senzorima na sve tri strane, a videćemo i da li ima smisla zatvarati krov u zimskom periodu. Drugo rešenje objekat trenutno ne može da trpi zbog garancije, a nadamo se da ćemo ovim ublažiti promaju i sanirati problem.

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!