Zabava

Sezona krpelja je počela, pogledajte kako ih pravilno izvaditi

Na proleće ovih napasnika ima najviše pa bi od marta pa sve do početka leta trebalo da posebno obratite pažnju na preventivu koja se smatra najboljom zaštitom. Do nedavno se smatralo da su krpelji na ovim prostorima samo sezonski problem, ali zbog sve toplije klime, njih ima i tokom poznog leta pa i jeseni.

Ubod krpelja je po pravilu bezbolan, a na mestu uboda nema svraba. Iz tog razloga po povratku iz prirode treba detaljno pregledati telo i kosmati deo glave kako bi se uočio krpelj. Takodje je potrebno pregledati garderobu u kojoj se boravilo u prirodi i to isto treba uraditi i sa kućnim ljubimcima.  

Krpelj je sitan parazit koji živi u bujnom zelenilu i visokoj travi i u prirodi je aktivan od ranog proleća do kasne jeseni. Kada se zabode u kožu hrani se krvlju. Iz tog razloga može se, ukoliko duže stoji, značajno uvećati. Krpelj može biti zaražen bakterijom Borrelia-om Burgdorferi kao i virusom krpeljskog encefalitisa i ove mikorganizme može preneti čoveku.

Borellia je uzročnik Lajmske bolesti. Prema podacima sa koji raspolažu epidemiolozi – 30 – 40% krpelja na teritorji Beograda je zaražeo Borrelia-om.

Pogledajte kako se pravilno vadi krpelj:

Pratite nas FB