Saveti za prve dane sa bebom

Nema veće radosti od dolaska bebe u dom. Novopečeni roditelji uvek su neizmerno uzbuđeni priikom dočeka najmlađeg ukućana iz porodilišta, a obično se mesecima ranije pripremaju se za ovaj trenutak. Ali kao po pravilu, uz veliku dozu uzbuđenja, uvek ide i velika doza stresa.

Na kraju krajeva, uloga roditelja je potpuno nova za vas, a odjednom je postala sve čime treba da se bavite. Pritom, posao roditeljstva nema radno vreme, traje non-stop. Naročito onda kad je dete najmlađe. 

Kako bismo vam olakšali, istražili smo šta je to što najviše zadaje muke tokom prvih dana sa bebom, ali i šta je ono što bi trebalo da znaju o njemim počecima kod svoje nove kuće. Savete za prve dane roditeljstva dajemo vam u nastavku teksta. 

#1 Beba i plakanje – zbog čega beba plače i kako je umiriti?

Sita je, naspavana, u vašem je naručju… I i dalje plače. Zbog čega?

Postoji čitav niz razloga.

Kada beba ima grčeve, koji su prirodna pojava u prvim nedeljama njenog života, ona će plakati da iskaže neprijatnost. Tada joj možete pomoći nežnim masiranjem stomaka ili čajevima i sirupima koji su namenjeni upravo ovom problemu. 

A to je samo jedan od uzroka neutešnog plača.

Beba možda plače i zato što joj treba pažnja, zato što joj je pelena mokra ili joj je zapušen nosić. U početku nećete moći da prepoznate tačan razlog, pa se posvetite upoznavanju bebinog ponašanja i načina na koji plače. Proverite sve moguće uzroke i onda otklonite onaj koji je izazvao neprijatan osećaj kod deteta. Vremenom će vam biti sve lakše i lakše, videćete!

#2 Roditeljstvo ne znači i odustajanje od sebe

Mladi roditelji su vrlo skloni tome da iz neiskustva i prevelike želje da uspeju u roditeljstvu potpuno dignu ruke od svog života i posvete bebi 100% svog vremena. Znate ono čuveno uputstvo stjuardesa: “Prvo stavite masku sebi, pa detetu”? 

E pa, tako je i u životu. 

Ne možete da pomognete nikome, ako vi niste dobro.

Naravno, ne mislimo da treba da zapostavite bebu, ali da – svakako treba da nađete vremena da popijete jutarnju kafu na miru, da pročitate barem par stranica omiljene knjige ili da proćaskate sa prijateljima telefonom.

Kako? Pre svega, uz podelu dužnosti oko bebe u okviru same porodice. Podelite zaduženja sa drugim roditeljem, tako da imate barem sat vremena samo za sebe, na dnevnom nivou. Tu su i novopečene bake i deke, tetke i stričevi, pa i najbolji prijatelji, koji bi sigurno sa zadovoljstvom izašli u susret, došli u vaš dom i pomogli oko čuvanja bebe. 

Ne libite se da tražite pomoć! 

#3 Zbližavanje sa bebom – prvi dani su ključni

VIdećete da će tokom prvih nedelja beba značajno bolje reagovati na majkin dodir ili ljuljuškanje kao način smirivanja. 

Ovo je zato što je najčešće majka ta koja ima i najviše dodira i provodi najviše vremena sa bebom. Naročito ukoliko doji, što psihološki i intuitivno ima neverovatnu moć za zbližavanje novorođenčeta i majke. 

Ipak, postoje cake koje će pomoći i tati i drugim ukućanima da ostvare konekciju sa bebom. Nunanje bebe, maženje i menjanje pelena će u tome značajno pomoći. Istraživanja su pokazala da su upravo prvi dani novorođenčeta u domu ključni za stvaranje konekcije, pa ih iskoristite na najbolji način! 

#4 Verujte svojim instiktima 

Starati se o bebi je među najprirodnijim radnjama od svih koje radimo tokom života! Prirodno koliko i hraniti se ili spavati. Usađeno je duboko u ljudsku prirodu i prati nas tokom cele istorije čovečansva. 

I naši preci su čak i hiljadama godina ranije, i bez pomoći psihologa ili stručnjaka za roditeljstvo sa YouTube-a odlično obavljali ovaj posao!

Instikti koji su u vama su deo naslednog iskustva svih njih. Uglavnom će vam reći tačno šta treba da uradite. Videćete već kada prvi put budete kupali bebu koliko ćete lakše to raditi nego što ste zamišljali. Verujte svojoj intuiciji i instiktima, a naravno – ni saveti stručnjaka nisu na odmet!

#5 Spavajte  – ovo je najznačajnije za smanjenje stresa 

Da biste smanjili stres koji je neizbežan tokom ovih dana, osim da se hranite što je to zdravije i bolje moguće, ključno je i da spavate.

I znamo da je ovo teško ako vas beba budi plačom, ali onda san prilagodite njoj, ali ga imajte! Ne morate spavati savršenih 8 sati, od 10 uveče do 6 ujutru da biste bili odmorni. To jeste najbolje, ali znamo da je nemoguće.

Spavajte kada i beba. Spavajte od 6 ujutru do 10 ujutru, a onda od 6 popodne do 10 uveče, ukoliko je takav ekstrem uopšte potreban. Ali spavajte! San je od neprocenjivog značaja za to kako ćete se osećati tokom prvih bebinih dana, koliko ćete istinski uživati u svemu što sa njom doživljavate i na koji način. 

Pokušajte da poslušate makar neke od ovih saveta i sigurni smo da će vam to značajno olakšati prve bebine dane. Pobrinite se da budu obeležini samo onim najlepšim od roditeljstva. Srećno.

Autor teksta: Agencija za digitalni marketing Avokado

Izvori fotografija

https://pixabay.com/photos/baby-hands-fingers-infant-child-2416718/

https://pixabay.com/photos/family-newborn-baby-child-infant-2610205/

error: Content is protected !!