Zabava

Kako se pripremiti za bebin dolazak kući?

Ne postoji slađa “muka” od pripremanja i prilagođavanja prostora za dolazak bebe kući. Taj momenat, o kome mnoge žene sanjaju širom sveta, se planira dosta vremena unapred kako bi priprema bila adekvatna, a kuća opremljena na vreme.

Većina novopečenih roditelja, koji su nekada nerado obavljali kućne nabavke i poslove, odjednom sa velikim entuzijazmom kreću u istraživanje i potragu za svim neophodnim stvarima za njihovo dete.

Sa velikom željom da obezbede sve što je potrebno, mnogi roditelji nekada preteraju u gomilanju stvari, fokusiraju se na nepotrebno, a ponekad i previde ono što bi bilo veoma značajno kada je u pitanju mala beba.

Kako biste se što bolje pripremili za dolazak bebe, evo na šta treba da obratite pažnju.

Prilagodite uslove u spavaćoj sobi

Poznato je da tek rođene bebe spavaju većinu vremena tokom dana. Neke čak prespavaju ukupno sedamnaest sati dnevno, u intervalima. Bebina spavaća soba će, iz tog razloga, biti mesto gde će beba najviše provoditi vremena u svojim prvim danima života.

Kako bi pripremili optimalno okruženje, morate pre svega da dubinski očistite prostor u kome će vaša beba da boravi. Kako biste sprečili širenje bakterija i potencijalne infekcije, potrudite se da dezinfikujete sve predmete, površine, kao i da operete svu posteljinu i mekani prekrivač za bebin krevetac.

Bebe su jako osetljive i svaka prljavština može da bude nepovoljna za njeno zdravlje.

Osim spavaće sobe, podrazumeva se da ćete očistiti i srediti i sve druge prostorije, kako bi mogli nesmetano da boravite sa bebom u svakoj prostoriji.

Takođe, trudite se da izolujete prostor kako spoljašnji zvukovi ne bi remetili san vaše bebe.

Napravite prostor za bebi opremu

Kada ste dezinfikovali i očistili čitavu kuću, potrebno je napraviti mesta za bebinu opremu. Stvari kao što su krevetac, povijalica, kolica, hranilica za bebu kada malo poraste, kadica u kojoj ćete je kupati… zahtevaju svoj prostor.

Kako biste sve uklopili, ukoliko je to potrebno, napravite razmeštaj i izbacite višak nepotrebnog nameštaja koji vam samo zauzima mesta koje vam u tom trenutku veoma znači za bebinu opremu.

Napravite spisak stvari za bebu pre nabavke

Kada je kupovina za bebu u pitanju, ne ostavljajte ništa za sutradan. Preporučujemo vam da uzmete papir i olovku i da počnete da pravite spisak stvari. Na ovaj način ćete dobro razmisliti o svakoj sledećoj stavci na papiru i izbećićete česte greške pri kupovini.

Takođe, na ovaj način ćete biti sigurni da nećete gomilati stvari kao što su portikle, zeke, cucle i sl., što će biti samo višak koji možda nikada nećete ni iskoristiti. Dakle, pametno koncipirajte svoju listu, od najneophodnijih stvari ka onim manje bitnim kako bi olakšali i ubrzali kupovinu.

Obezbedite sebi pomoć na vreme

Kada beba bude došla u vaš dom biće potrebno neko vreme da se ona, a i vi zajedno sa njom prilagodite novonastaloj situaciji. Sve će biti podređeno tom malenom biću i sve drugo će biti stavljeno u drugi plan.

Kako ćete probdeti mnoge noći na nogama, brinući se o vašem detetu, bićete neispavani, umorni i razdražljivi i gotovo će vam sigurno biti potrebna pomoć. Da li će to biti vaš partner, rođak, prijatelj ili neko sa strane, bitno je da znate na koga možete da računate kada su u pitanju kućni poslovi, kuvanje, čuvanje bebe i tome slično.

Psihički se pripremite na novog ukućanina: 

Možda i najbitnije od svega jeste vaša psihička priprema pred dolazak bebe. Ono što je jako važno jeste da osvestite i prihvatite da će beba zahtevati vašu ljubav, pažnju i posvećenost 24 sata dnevno.

Pre svega, potrudite se da pružite dovoljno ljubavi i nege svom novorođančetu, jer je naučno dokazano da bebe podsvesno upijaju energiju koja ih okružuje, a da najranija sećanja mogu da imaju sa čak 3 meseca života.

Uz podršku i dobru organizaciju, mnoge stvari će vam teći lakše i brže. Nekada ćete sigurno biti preumorni i džangrizavi, ali to je normalno. Svaki roditelj na ovome svetu je prošao tu školu i zna da ne postoji drugi način kako bi bio na raspolaganju svom detetu.

Prihvatanje da će vam u narednom periodu požrtvovanost i spremnost na premalo sati sna i konstantno ispunjavanje potreba vaše bebe je esencijalni za vašu psihičku pripremu i jačanje mentalnog sklopa.

Uživajte u svakom trenutku pored vašeg novorođančeta

Kada prođe ta najstresnija faza od prvih nekoliko dana po rođenju bebe i kada ona malo poraste, mnoge mame na kraju priznaju da žale što nisu više uživale u malim trenucima koje su doživele u tim danima.

Vrlo je važno da prihvatite stres kao nezaobilaznu stvar, ali i da mu ne pridajete previše značaja, jer ćete u suprotnom propustiti mnogo divnih momenata istinskog uživanja i radovanja sa vašom bebom.

Na kraju krajeva, istrošene pelene se nabave, neprospavana noć se nadoknadi popodnevnom dremkom, ali nezaboravan trenutak kada vam se tek rođena beba osmehne, nikada neće moći da se vrati.

Autor teksta: Agencija Avokado

Pratite nas FB