Danas je Međunarodni dan muškaraca

Današnji datum, 19. novembar, od 1999. godine obeležava se Svetski dan muškaraca, sa ciljem podizanja svesti o ulozi i zdravlju muškaraca i dečaka, poboljšanja rodnih odnosa i promovisanja rodne ravnopravnosti i isticanja pozitivnih muških uzora. Ovo je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu i da se naglasi njihova pozitivna uloga u društvu. Osim toga, uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Život muškarca često se povezuje sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi trebalo više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju. Veruje se da su nemar i nebriga prema zdravlju više vezani za muškarce, zbog čega je važno da od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. novembra u preko 60 država uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Američke Države, Singapur, Maltu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južnoafričku Republiku, Mađarsku, Irsku, Ganu, Kanadu, Dansku, Austriju, Francusku, Zimbabve, Bocvanu, Pakistan, Grenadu, Antigvu i Barbudu, Sveti Kits i Nevis, Svetu Luciju, Norvešku, Grenadu, Italiju, Kajmanska ostrva i Bosnu i Hercegovinu.

error: Content is protected !!