Fijakerijada u Bašaidu okupila učesnike iz cele Vojvodine

Konjički klub „Vranac“ iz Bašaida organizovao je danas na Vašarištu u ovom selu Fijakerijadu, koja je okupila više od 70 učesnika iz cele Vojvodine. Takmičari su se nadmetali u jednopregu, dvopregu, tropregu i četvoropregu, birani su i najlepši pastuv i kobila, a nastupili su i deca vozači i jahači. 

Prva Fijakerijada u Bašaidu je održana pre skoro tri decenije, a ovo selo oduvek je bilo poznato vrancima. Posle duže pauze, Konjički klub „Vranac“ je drugu godinu zaredom organizovao smotru ljubitelja konja:

Ovogodišnja Fijakerijada okupila je više od 70 učesnika iz Banata, Bačke i Srema. Naše udruženje postoji već 25 godina, a trenutno ima 22 člana-kaže Aleksa Mikalački, predsednik Konjičkog kluba „Vranac“. 

Aneta Jankov, zamenica predsednika Saveta mesne zajednice Bašaid, kaže da je ovakva manifestacija veoma značajna za ovo selo:

Veoma nam je drago što je KK „Vranac“, uz pomoć lokalne samouprave i Mesne zajednice, uspeo da, posle višegodišnje pauze, ponovo vrati ovu tradiciju u naše selo -rekla je Jankov. 

Na Fijakerijadi u Bašaidu učestvovalo je i Kikindsko konjičko udruženje, sa četiri doprega, jednim jednopregom i dve devojke koje su jahale:

Imamo jako lepu saradnju sa bašaidskim „Vrancem“, a učešće na ovoj Fijakerijadi nam mnogo znači za promociju našeg udruženja i mladih učesnika. Narednog vikenda počinje vožnja fijakerima Kikindom, u kojoj ćemo učestvovati zajedno sa Konjičkim klubom „Banat“ – rekao je Ilija Rađenović, predsednik Kikindskog konjičkog udruženja.  

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Nikola Lukač, koji je poželeo dobrodošlicu gostima iz cele Vojvodine i poželeo sreću takmičarima:

Bašaidski „Vranac“ čuva tradiciju konjičkog sporta na teritoriji našeg grada. Drago mi je što je Fijakerijada okupila blizu 80 takmičara, neka najbolji i najlepši pobede – poručio je Lukač. 

Fijakerijadi je prisustvovao i Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada, koji je istakao da Bašaid ima dugu tradiciju konjarstva:

Sve ovo ima i jednu istorijsku podlogu. Konj, koji je deo spomenika knezu Mihajlu Obrenoviću u Beogradu, je u stvari vranac iz Bašaida, kojeg je knez dobio na proputovanju kroz naše krajeve. Tu tradiciju treba čuvati i negovati, a mi kao grad podržavamo sve to i želimo da ovakve manifestacije i dalje traju i da budu što masovnije – rekao je Bogdan. 

 

 

error: Content is protected !!