Završni performans međunarodnog projekta „Play! Mobile“ sutra u centru grada

U našem gradu se ove sedmice realizuje međunarodni projekat pod nazivom Play! Mobile, čiji će rezultat biti predstava, odnosno završni performans, koji će biti izveden sutra, 26. jula sa početkom u 20 sati. U projektu učestvuje i Dečje pozorište „Lane“ iz našeg grada. 

Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada, Di Mini Teatro iz Francuske, Pro Progressione iz Mađarske i MAGMA iz Rumunije realizuju veliki projekat Play! Mobile, u 4 države i 12 gradova, čiji će rezultat biti 12 predstava na otvorenom prostoru. Cilj projekta je stvaranje alternativnih načina za uživanje u kulturi, pretvaranjem posećenih javnih prostora u igrališta savremene umetnosti:

Želimo da promovišemo kulturu u manjim sredinama, i da ohrabrimo lokalno stanovništvo da učestvuje i kreira sadržaje. S tim u vezi, projekat Play! Mobile se zasniva na konceptu mobilne laboratorije za kreiranje umetničkih sadržaja i preformansa, koja je u tom smislu putujuća – kaže Irena Čučković, asistent koordinatora projekta.

Gošća iz Francuske, rediteljka Đulija Filakanapa iz Di Mini Teatra, prethodnih dana je radila sa učesnicima na kreiranju sadržaja koji će sutra biti prezentovani kikindskoj publici:

Kikinda je prvo od tri mesta koja ćemo obići u Srbiji. Svima nam se veoma dopada ovaj prelepi mali grad, a ljudi su veoma prijateljski raspoloženi i gostoljubivi. Posebno nam je drago što sarađujemo sa Dečjim pozorištem „Lane“. Performans je fokusiran na ravnopravnost polova, a biće i dosta magijskih tema.

Alekandar Maletin iz Dečjeg pozorišta „Lane“ kaže da su učesnici na projektu prethodnih dana veoma vredno radili na pripremi performansa:

Ono što je najvažnije u celoj priči je da smo radili sa našim mladim glumcima i polaznicima, tako da ćemo nakon ovog performansa dobiti još bolji kadar i mlade ljude koji su prošli ove sjajne radionice. Na projektu su učestvovali mladi glumci iz Kikinde i okoline, koji su veoma posvećeno radili prethodnih dana. 

Projekat je podržan od strane Kreativne Evrope i Ministarstva kulture.

 

error: Content is protected !!