Veče ruske kulture u Kulturnom centru

Izložba fotografija Ruskog geografskog društva “Najlepša zemlja“ i veče savremenog ruskog dokumentarnog filma, u okviru kojeg je planirana projekcija filma “Poluostrvo sa blagom“,  biće predstavljeni kikindskoj publici u petak, 13. maja, u galeriji Kulturnog centra.

Otvaranje izložbe planirano je u petak u 17 časova, a nakon toga će biti prikazan film “Poluostrvo sa blagom“. Potom će u ponedeljak, 16. maja, od 18 časova biti prikazani filmovi “Ipatijevski manastir“ i “Pskovski kremlj i lavra“, dok će narednog dana u istom terminu ljubitelji savremenog ruskog dokumentarnog filma moći da pogledaju “Od dužnosti i zakletve ne odstupaj “ – film o jedinstvenom arhitekti Nikolaju Petroviču Krasnovu i “Zaviriti iza horizonta“ – Sibirska ekspedicija. Svi filmovi su prevedeni na srpski jezik-saopštio je Ostoja Vojinović, potpredsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Izložba fotografija “Najlepša zemlja“ sastoji se od fotografija dobijenih na godišnjem foto-konkursu  „Rusija – najlepša zemlja“ koji se od 2016. održava svake godine, okuplja autore svih starosnih grupa, koji mogu biti iz bilo koje zemlje, a jedini uslov je da fotografije budu napravljene na teritoriji Rusije. Cilj foto-konkursa je očuvanje izvorne prirode Rusije i vaspitanje brižljivog odnosa prema životnoj sredini kroz umetnost fotografije. Njegov organizator je Rusko geografsko društvo, jedno od najstarijih na svetu, osnovano ukazom cara Nikolaja I 1845-dodao je Vojinović.

Ovom kulturnom događaju, koji organizuje Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i Kulturni centar Kikinda u saradnji i uz podršku Centra Ruskog geografskog društva iz Beograda,  prisustvovaće prvi savetnik ambasade Ruske Federacije i ataše za kulturu Aleksandar Konanihin i direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji prof.dr.Miroljub Milinčić.

 

 

error: Content is protected !!