INFO Servis

Svečano otvoreni Susreti amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara u Sajanu

Večeras su u Domu kulture u Sajanu otvaranjem izložbe fotografija nagrađenih na dosadašnjim smotrama počeli 25. po redu Susreti amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara. Ovaj festival održava se svake godine u nekom drugom mestu, a posle 7 godina Sajan je drugi put domaćin ove manifestacije. 

Kultrunom društvu „Adi Endre“ iz ovog sela odobrena su sredstva Ministarstva kulture i informisanja za organizovanje 25. Susreta amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina:

Veliko nam je zadovoljstvo što smo domaćini ovakve smotre. Manifestacija traje od danas do petka, 22. oktobra, a prijavilo se 12 ansambala. Svakog dana imaćemo po dve predstave, osim danas i poslednjeg dana festivala, kada će biti izvedena po jedna. Narednog petka, u okviru svečanog zatvaranja biće dodeljene i nagrade za najbolju predstavu i uloge, po oceni stručnog žirija, dečjeg žirija, koji čine učenici, i žirija iz publike – rekla je Šara Benjocki, predsednica KUD „Adi Endre“ iz Sajana. 

Aron Šutuš, predsednik Кulturnog saveza vojvođanskih Mađara kaže da su ovakve manifestacije veoma značajne za očuvanje mađarske kulture, tradicije i jezika:

Susreti amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara veoma je značajan festival zbog negovanja maternjeg jezika. Važno je i što je svake godine neko drugo mesto domaćin ove manifestacije, a Sajan je to ove godine po drugi put, posle 7 godina. Ovo je prilika da se okupe amateri pozorišnih ansambala, a za ovih 25 godina publika je videla oko 350 predstava iz svih delova Vojvodine– rekao je Šutuš. 

Ramona Tot, članica GV zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici podsetila je da je Kikinda pre tri godine bila domaćin ove manifestacije:

Ova smotra amaterskih pozorišta Vojvodine je putujuća, a mi smo veoma ponosni što se još jednom, za kratko vreme održava na teritoriji našeg grada. Narednih nedelju dana Sajan će posetiti 12 amaterskih pozorišnih ansambala. Lokalna smouprava će i dalje podržavati ovakve festivale, koji neguju mađarski jezik i tradiciju – rekla je Tot. 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!