INFO Servis

Srećan Božić: Hristos se rodi, mir božji

Jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika, Božić, danas proslavljaju hrišćani koji vreme računaju po julijanskom kalendaru. U Kikindi, u hramovima Svetog Nikole i Svetih Kozme i Damjana održane su Božićne liturgije. Božić je najradosniji hrišćanski praznik, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista i slavi se tri dana. Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih crkava i hramova, oblači se svečana odeća i odlazi u crkvu na Božićnu liturgiju. 

Protojerej Nikola Mišković čestitao je svim sugrađanima Božić:

Želim vam da ovaj najradosniji praznik provedete u krugu svojih najmilijih, porodice i prijatelja i da unesete u svoj dom mir božji. Hristos se rodi – rekao je protojerej Mišković. 

Božićnoj liturgiji u kikindskim hramovma prisustvovao je veliki broj vernika, kao i predstavnici lokalne samouprave. Gradonačelnik je sa svojim saradnicima bio na litrugijama u oba kikindska hrama:

Poželeo bih sugrađanima da praznične, Božićne dane provedu u miru i blagostanju, u toplim domovima i u krugu porodice. Želim svima dobro zdravlje, mnogo uspeha, sreće i zadovoljstva – rekao je Lukač. 

Običaj je da prva osoba koja nam u kuću uđe na Božić jeste položajnik, prijatelj kuće, koji treba da kući i njenim ukućanima obezbedi zdravlje, sreću, blagostanje i mir. Simbolički, položajnik predstavlja tri mudraca koji su pratili zvezdu sa Istoka i koji su Hrista na rođenju darovali tamjanom, zlatom i mirisnom smolom. Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić danas slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, Makedonci i egipatski Kopti.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!