Spomenik žrtvama fašizma 1941-1945. će uskoro imati prvobitni izgled

Radovi na rekonstrukciji Spomenika žrtvama fašizma 1941-1945. privode se kraju i uskoro će ovaj simbol kikindskg trga biti u punom sjaju. Prošle godine kompletno su obnovljene mermerne ploče a danas su postavljeni bronzani reljefi koji su nedostajali. 

Naručilac radova na konzervaciji i restauraciji je udruženje Srpski ratni veterani koje je pre tri godine pokrenulo inicijativu da se ovom spomeniku u centru Kikinde vrati prvobitni izgled. Konzervatorske uslove izdao je Zavod za zaštitu spomenika a za sredstva u iznosu od 8 miliona dinara konkurisano je kod Ministarstva za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja. Do sada je potrošeno 7 miliona, a ostatak biće uložen u okruženje oko spomenika.

 

Saša Tanackov, član Gradskog veća, istakao je da je Lokalna samopurava podržala ovaj projekat jer želi da neguje tradiciju i poštuje istoriju našeg grada:

– Ovaj spomenik je godinama bio devastiran, kako društvenom nebrigom tako i potezima nekih sugrađana koji ne poštuju ono što imamo. Sada kada je konačno restauriran molimo sve naše sugrađane da ga čuvaju jer je on jedan od simbola našeg grada i svaki detalj na gradskom trgu treba da bude u najboljem mogućem stanju– rekao je Tanackov.

Spomenik žrtvama fašizma 1941-1945. podignut je 29. novermbra 1961. kao prvi apstraktni spomenik na području bivše Jugoslavije. 

error: Content is protected !!