Registrovana 1624 slučaja koronavirusa, do sada preminula 44 pacijenta

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović saopštio je da je u Srbiji do 15 časova registrovano ukupno 1.624 slučaja COVID–19, što je 148 više nego juče, pri čemu je u poslednja 24 časa umrlo još pet lica. Stevanović je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 645 osoba, od kojih je 148 pozitivno. On je naveo da je hospitalizovano ukupno 1.046 pacijenata, od toga njih 69 je smešteno na Sajmu, dok je na respiratoru ukupno 89 pacijenata. Prema njegovim rečima, ukupno je testirana 6.401 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Preminulo je pet osoba muškog pola, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na ukupno 44. Prosek njihovih godina je 63,2 i svi oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti, rekao je Stevanović.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović naglasila je da je epidemiološka situacija u staračkim domovima pod kontrolom. Jovanović je ukazala na to da je reč o vrlo važnim ustanovama, koje pripadaju sektoru za rad i socijalnu zaštitu, a pružaju zdravstvenu pomoć. Nega korisnika tih smeštaja je od velikog značaja i u najvećem procentu je zdravstvena. Uključeni smo u praćenje epidemiološke situacije, a na snazi su preporučene mere. Sve što je trebalo pružiti je preduzeto, istakla je direktorka Instituta. Ona je napomenula da sve ustanove koje pružaju zdravstvenu zaštitu moraju da primene mere koje su predviđene za takve situacije.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković preneo je da su u toj pokrajini u poslednja 24 časa pozitivno testirana 22 lica. U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leče 84 pacijenta, pri čemu je pet na respiratoru, dodao je Gojković. On je naveo da među migrantima koji se nalaze na teritoriji Srbije nema pozitivno testiranih na koronavirus, ukazavši na to da u objektima u kojima se oni nalaze postoje lekari, kao i da se testiraju ona lica koja imaju simptome. Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je migrantski kamp obezbeđen i da nema nekontrolisanih izlazaka, verovatnoća prenosa infekcije je mala.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je, odgovarajući na novinarska pitanja, istakao da u Srbiji ima izlečenih od koronavirusa, ali da je još uvek reč o malom broju, jer proces izlečenja traje dugo, dodavši da su svi izlečeni imali lakšu kliničku sliku. On je objasnio da je obolelima sa lakšom slikom potrebno od sedam do 14 dana, „srednje“ obolelima od dve do četiri nedelje, dok kod najtežih slučajeva terapija traje i do osam nedelja. Stevanović je ukazao na to da obustava kretanja ne znači da oni sa lakšim simptomima treba da sede kod kuće, već svakako da se jave lekaru i dodao da se u takvim slučajevima kretanje ne ograničava u bilo koje doba dana i noći.

Foto: Tanjug

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!