INFO Servis

RCT „Dušan Vasiljev“: Šest polaznica ostvarilo fantastičan uspeh na Državnom takmičenju talenata

Na Državnom takmičenju talenata za srednje škole, koje je održano u Pančevu, pet polaznica Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“ od 10 mogućih republičkih nagrada osvojilo je devet. Pre toga, na Republičkom takmičenju osnovaca talenata u Čačku, Dajana Mirkov učenica sedmog razreda OŠ Đorđe Joanović iz Novog Miloševa, osvojila je treće mesto. Pored ostvarenog plasmana, koji je najbolji u Srbiji, Dajana je nagrađena i diplomom za najkvalitetniji naučno-istraživački rad iz oblasti srpskog jezika. 

Tijana Karić je iz oblasti hemije osvojila 90 poena i treće mesto, kao i prvu nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz hemije u Srbiji (SSŠ Miloš Crnjanski, treći razred, mentorka Aleksandra Novićević), Irina Ilić, je iz istorije, sa 88,5 poena zauzela treće mesto, i osvojila prvu nagrada za najbolji naučno-istraživački rad iz istorije u Srbiji (Gimnazija Dušan Vasiljev, četvrti razred, mentorka Dragana Francuski), Ivana Gligić, iz obalsti psihologije, sa 97 poena osvojila je prvo mesto i prvu nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz psihologije u Srbiji (Gimnazija Dušan Vasiljev, četvrti razred, mentorka Sanja Mrakić), Aleksandra Ćurčin, takođe iz psihologije, imala je 98 poena i osvojila prvo mesto, kao i prvu nagrada za najbolji naučno-istraživački rad iz psihologije u Srbiji (Gimnazija Dušan Vasiljev, treći razred, mentorka Sanja Mrakić), a Jelena Lovrić je osvojila prvu nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz geografije u Srbiji (Gimnazija Dušan Vasiljev, treći razred, mentori Jasna Tomašev i Budimir Đukičin). 

Rukovodilac RCT „Dušan Vasiljev“, dr Srđan Srdić ističe da su nedavno postignuti rezultati na državnom takmičenju talenata za srednjoškolce u Pančevu i za osnovce u Čačku najbolji za proteklih pet godina, koliko Centar postoji. On je naveo i da je takmičenje bilo veoma teško, što postignut rezultat čini još većim: 

Na Republičkom takmičenju nastupili smo sa šest polaznica. Svaka od njih je dobila specijalnu diplomu za najbolje radove u Srbiji, iz pet oblasti: istorije, psihologije, geografije, hemije i srpskog jezika. Imamo pet plasmana, dva najbolja iz psihologije, Irina Ilić je osvojila treću nagradu iz istorije, a Tijana je nastavila seriju sjajnih rezultata trećom nagradom iz hemije. Naša jedina predstavnicana takmičenju osnovaca bila je Dajana Mirkov, koja pohađa novomiloševačku školu, uspela je da ostvari spektakularan rezultat iz srpskog jezika – rekao je dr Srdić. 

Ivana Gligić, maturantkinja Gimnazije „Dušan Vasiljev, iz oblasti psihologije osvojila je prvo mesto, kao i prvu nagradu za najbolji naučno-istraživački rad:

Osvojila sam prvu nagradu sa radom „Izraženost perfekcionizma kod mladih i korelacija perfekcionizma i naksioznosti“. Iskustva sa takmičenja su mi prelepa i veoma mi je drago što se moj trud isplatio. Psihologija je nauka koja obuhvata sve stvari koje mene interesuju i to je ono čime bih želela da se bavim. Želim da upišem psihologiju u Novom Sadu, a zahvaljujući ovom uspehu oslobođena sam prijemnog ispita – rekla je Ivana Gligić. 

Profesorica Dragana Francuski, mentor iz oblasti istorije, kaže da je Irina Ilić ostvarila sjajan uspeh, osvojivši dva puta uzastopno treće mesto i dve nagrade za najbolji rad:

Nismo imali takvog đaka do sada, za ovih pet godina. Jako smo lepo sarađivale, jer nju veoma zanima istorija. Trudile smo se da odaberemo lokalne teme, kako bismo promovisali naš grad. Veliku pomoć imali smo od zaposlenih u Muzeju i Istorijskom arhivu – rekla je Francuski.  

Irina Ilić završava srednju školu i rad u RCT Dušan Vasiljev sa osvojena dva treća mesta i dve uzastopne nagrade za najbolje naučno-istraživačke radove (istorija), Tijana Karić nastavlja s osvajanjem uzastopnih nagrada iz hemije, Jelena Lovrić je na svom drugom nastupu osvojila nagradu za najbolji rad u državi, Aleksandri Ćurčin i Ivani Gligić ovo je bilo prvo pojavljivanje, a ostvareni plasman im je omogućio da studije psihologije upišu bez polaganja prijemnog ispita. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!