Radovan Subin šef kuhinje „Karavana kulture“ koji je putovao Evropom

Poznati kuvar, vitez kulinarstva, kikindski Steva Karapandža kako ga zovu, Radovan Subin, bio je deo „Karavana kulture“ koji je nedavno putovao Evropom i obišao 7 država i 12 gradova u kojima žive Srbi. 

„Karavan kulture“ organizovali su Savez Srba Francuske i Udruženje „Koreni“, a brojao je 27 članova, među kojima su bili umetnici, kulturni radnci, izvođači monodrama, pisci, slikari i naš sugrađanin kuvar Radovan Subin:

Velika čast i zadovoljstvo mi je bilo da budem član te ekipe. Na putovanje sam pošao na poziv da budem šef kuhinje, ali sam na kraju radio i druge poslove. Veliku zahvalnost dugujemo profesoru Petru Gojkoviću, koji je i oragnizovao taj karavan. Zbog epidemije koja traje već dugo, svi smo željni druženja, susreta i putovanja. Imali smo priliku da našem narodu koji živi u dijaspori prenesemo pozdrave iz Srbije – priča nam Subin. 

Karavan je prešao 5 i po hiljada kilometara, i za 17 dana obišao 12 gradova u sedam država. Naš sagovornik kaže da je prva stanica bila Lendava u Sloveniji:

Tamo smo imali susret sa našim udruženjima, a ugostilo nas je Udruženje Srba u Lendavi. U pitanju je lepo mestašce sa par hiljada stanovnika, na samoj tromeđi između Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Imali smo lep kulturno-umetnički program kojim smo se predstavili domaćinima. 

Nakon Slovenije, Karavan je stigao u prestonicu Austrije, gde su ih primili ambasador i Udruženje Srba „Fokus“:

Predstavili smo se jedni drugima kulturnim programom, a nakon toga smo imali prijem kod sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Bili su pravi domaćini, uspostavili smo saradnju i iskoristio sam priliku da ih pozovem na „Dane ludaje“, a mi smo pozvani na Dane srpske kulture u Beču – kaže Subin. 

Karavan kulture iz Beča otišao je u Švajcarsku, koja je oduševila našeg sagovornika. Nakon tri dana u Cirihu putovanje je nastavljeno ka Parizu:

Sva lokalna štampa je ispratila naš dolazak. Vrlo lepo su nas primili. Imali smo lepu priredbu sa decom iz škole „Jelena Anžujska“, gde su bili prisutni i roditelji i učiteljice, kao i direktor Kulturnog centra. U Parizu smo se sastali i sa sveštenstvom Pravoslavne crkve, kao i sa predstavnicima Udruženja Srba iz Francuske, koji su i nosioci ovog projekta. Imali smo priliku i da posetimo restoran srpske kuhinje, koji već više od 50 godina drži gospođa Suzana. Tu smo zajedno spremali srpska jela. 

Karavan je posle boravka u Parizu, nakon putovanja od oko 900 kilometara stigao i u Nicu, prelep grad na Azurnoj obali:

Kada sam video boju mora shvatio sam zašto se Azurna obala zove tako. Ne bih da uvredim druge domaćine na ovom putovanju, ali moj utisak je da smo najlepše bili dočekani u Nici. Posebno je bilo lepo poslednje veče, kada je organizovan program, a domaćini su nam bili konzul Srbije u Francuskoj i predsednik Udruženja Srba. Bio je malo i tužan taj prijateljski rastanak, ali uz obećanje da ćemo se ponovo družiti. Nadamo se da ćemo imati priliku da im se odužimo i da mi njima budemo domaćini. 

 

error: Content is protected !!